Secretarul Mitropoliei Moldovei: Slujba de Paști și binecuvântarea bucatelor vor avea loc în mod tradițional

  • 30 Aprilie 13:52
Secretarul Mitropoliei Moldovei: Slujba de Paști și binecuvântarea bucatelor vor avea loc în mod tradițional

Slujba de Paști și binecuvântarea bucatelor vor avea loc în acest an în mod tradițional, precizează părintele Vadim Cheibaș, secretar general al Mitropoliei Moldovei, solicitat de IPN. Dacă anul trecut a fost restricționat accesul creștinilor în sfintele lăcașe, iar credincioșii erau îndemnați să înalțe rugăciuni de acasă, având posibilitatea să urmărească slujba la posturile TV și radio, anul acesta nu vor fi impuse aceste restricții, rămânând la discreția fiecărei biserici să decidă cum va organiza procesiunea din Noaptea Învierii.

„Având în vedere că s-a abrogat hotărârea (Comisiei pentru Situații Excepționale, n.r.) din 22 aprilie și a rămas în vigoare cea din 26 martie, Hotărârea nr. 53 (a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică), vom desfășura slujbele atât în interior, cât și în exterior, după caz sau după solicitarea conducătorilor comunităților religioase, cu respectarea distanței sociale de 2 metri în interiorul bisericilor și cu respectarea măsurilor antiepidemice (purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor etc.)”, a declarat Vadim Cheibaș.

Secretarul general al Mitropoliei Moldovei a îndemnat oamenii să vină la biserică cu bucurie în suflet, cu inimile deschise pentru a-l întâmpina pe Hristos cel Înviat, dar să respecte cu strictețe măsurile de protecție. „Paștile este cea mai importantă și cea mai mare sărbătoare de peste ani, învierea Domnului Dumnezeului nostru, care este chezășia mântuirii noastre particulare ulterioare. Este important și în acest an să ne conformăm recomandărilor comisiilor naționale de specialitate ce prevăd măsurile de protecție în circumstanțele acestei pandemii, ceea ce ar însemna respectul față de aproapele, dragostea noastră de aproapele, care este și principiul creștinismului în general”, a adăugat Vadim Cheibaș.

În lăcașele sfinte se va admite un număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță fizică de siguranță de minimum 2 metri între participanți la activitățile religioase (cu excepția slujitorilor de cult). Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor. La intrarea în lăcașele de cult, în locuri vizibile și accesibile, vor fi puse dezinfectante pentru igiena mâinilor, iar fiecare persoană este obligată să își dezinfecteze mâinile. Fiecărei persoane, dar și slujitorilor i se va face termometria, iar cele care vor prezenta simptome de infecție respiratorie nu vor fi admise în interior. Purtarea măștii de protecție pe toată durata aflării în interiorul lăcașului de cult este obligatorie. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul. Se recomandă evitarea contactului și a sărutării obiectelor de cult și nu se admite consumul produselor alimentare, inclusiv a oferirii acestora, în incinta lăcașului de cult. Salutul între credincioși și slujitorii de cult se va face exclusiv prin plecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări.

Binecuvântarea se va oferi și primi de la o distanță de cel puțin 1 metru. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 3-4 ore, obiectele sau suprafețele de contact frecvent. Persoanelor din grupele de risc, persoane vârstnice și persoane cu boli cronice, li se recomandă să evite locurile aglomerate și să facă rugăciunea de acasă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,12 m/s
Wed
25
Thu
25
Fri
27
Sat
26
Sun
23

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău