Slujba de înmormântare a lui Ivan Patzaichin. Fiica fostului campion olimpic român: „În aceste zile am realizat că tata a fost iubit de toți oamenii de pe pământ”

  • 07 Septembrie 2021 15:10
Slujba de înmormântare a lui Ivan Patzaichin. Fiica fostului campion olimpic român: „În aceste zile am realizat că tata a fost iubit de toți oamenii de pe pământ” Foto: GSP.ro

Peste 100 de persoane au participat, marți, în curtea Complexului Sportiv Dinamo din București, la slujba religioasă de înmormântare a fostului campion olimpic Ivan Patzaichin, decedat duminică, la vârsta de 71 de ani.

Slujba, oficiată de 2 preoți, a avut loc în prezența familiei și apropiaților, în interiorul Muzeului Clubului Sportiv Dinamo din cadrul complexului sportiv, scrie Agerpres.

La finalul slujbei religioase, fiica marelui campion, Ivona, a ținut un scurt discurs: "S-au scris lucruri infinit de multe și frumoase. În aceste zile am realizat că tata a fost iubit de toți oamenii de pe pământ. Pentru pentru mine, pentru mulți, tata a fost 'Ivan inimă de aur'. De multe ori îl necăjeam și îi spuneam că este prea bun.(...) Nu îi plăcea să vadă pe nimeni trist și nu voia să dezamăgească pe cineva, a iubit oamenii, a iubit prietenii, a iubit sportul, a iubit teatrul, a iubit muzica, a iubit natura, animalele iar pe mine și pe mama ne-a adorat. Viața lui a fost una frumoasă, chiar dacă nu a fost întotdeauna una ușoară. Tata a iubit viața și viața l-a iubit. Odihnește-te în pace!"

În momentul plecării către Cimitirul Bellu, sicriul a fost întâmpinat cu aplauze de către public.

După slujba religioasă, care a avut loc în Muzeul CS Dinamo, unde a fost depus sicriul începând de luni, Garda de onoare a dat onorul militar împreună cu Muzica militară a Jandarmeriei Române.

Cortegiul funerar a pornit apoi către Cimitirul Bellu, unde va fi dat încă o dată onorul militar, la momentul înhumării. Atunci vor fi executate și cele trei salve de către Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" al MApN.

Fostul campion olimpic Ivan Patzaichin, decedat duminică la vârsta de 71 de ani, fusese decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler și deținea gradul de General de brigadă în retragere al Ministerului Afacerilor Interne.

Multiplul campion olimpic și mondial la canoe Ivan Patzaichin a decedat, duminică, la vârsta de 71 de ani.

Născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) și la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) și 1984 (Los Angeles), precum și trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) și 1984 (Los Angeles) și la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur).

Juan Antonio Samaranch, președintele CIO, i-a conferit Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deținător al acestui ordin, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul național 'Serviciul Credincios' în grad de ofițer.

În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincție a Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

La 26 noiembrie 2019, când a împlinit 70 de ani, a primit din partea Președinției României Ordinul Național ''Steaua României'' în grad de Cavaler. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău