Slovacia va vinde sau dona altor state cea mai mare parte din lotul de vaccin Sputnik V. Extrem de puțini slovaci s-au înscris pentru imunizarea cu vaccinul rusesc

  • 23 Iunie 2021 16:43
Slovacia va vinde sau dona altor state cea mai mare parte din lotul de vaccin Sputnik V. Extrem de puțini slovaci s-au înscris pentru imunizarea cu vaccinul rusesc

Slovacia va vinde sau dona altor state 160.000 de doze de vaccin Sputnik V, reprezentând cea mai mare parte a primului lot achiziționat din Rusia, a anunțat miercuri guvernul pe site-ul său, după luni de controverse și o criză politică la Bratislava, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Prim-ministrul Igor Matovic a demisionat în martie pe fondul controversei declanșate de decizia sa surprinzătoare ca Slovacia să cumpere 2 milioane de doze de vaccin rusesc fără consultarea partenerilor de coaliție, care se opuneau folosirii acestuia înainte de autorizarea lui de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Administrarea Sputnik V persoanelor doritoare a început în Slovacia în iunie, cu câteva luni întârziere, dar guvernul a anunțat că nu va mai comanda alte doze în afara lotului inițial de 200.000 până când vaccinul va fi aprobat de EMA.

Slovacia a devenit astfel al doilea stat membru al Uniunii Europene care utilizează vaccinul Sputnik V, după Ungaria.

Conform site-ului guvernului, preluat de agențiile Reuters și TASR, până marți, 22 iunie, doar 14.214 persoane s-au înscris pentru a li se inocula Sputnik V, dintre care 8.004 au primit deja vaccinul.

Având în vedere cifrele, „este important să oferim posibilitatea ca vaccinurile să fie folosite în state terțe care arată interes”, afirmă guvernul slovac, precizând că Albania, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Argentina se află în această situație.

Slovacia, țară cu 5,5 milioane de locuitori, a administrat în total 3,37 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, iar 1,4 milioane de persoane au fost vaccinate cu schema completă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău