Slovacia nu va da vize tuturor rușilor doar ca să-i ajute să scape de încorporare

  • 26 Septembrie 2022 15:12
Slovacia nu va da vize tuturor rușilor doar ca să-i ajute să scape de încorporare

Slovacia nu va acorda vize tuturor rușilor care încearcă să scape de încorporare, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a rezerviștilor din Rusia, transmite dpa.

Autoritățile de la Bratislava "analizează individual fiecare caz", a răspuns duminică purtătorul de cuvânt al ministerului slovac de externe, Juraj Tomaga, la o întrebare a agenției de presă citate. 

În principiu, Slovacia acordă vize din motive umanitare, însă nu există o regulă clară pentru cei care obiectează din motive de conștiință la ordinele de mobilizare, astfel încât să se poată determina dacă acesta este un motiv suficient, scrie Agerpres. 

Potrivit lui Tomaga, unii cetățeni ruși consideră că Slovacia întârzie intenționat eliberarea vizelor - atât a celor din motive umanitare, cât și a altora, cum ar fi cele de studii - deoarece Rusia a redus personalul reprezentanțelor diplomatice slovace din Moscova și Sankt Petersburg, conform unei "decizii nefondate". 

Purtătorul de cuvânt se referea, probabil, la un diferend diplomatic între țara sa și Rusia. La începutul lui martie, Slovacia a expulzat 35 de membri ai ambasadei ruse la Bratislava, suspectați de spionaj, iar Moscova a reacționat pe bază de reciprocitate. 

Poziția Slovaciei privind vizele este similară cu a republicilor baltice, a Cehiei și a Poloniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău