Slovacia a acuzat Rusia de „ingerință” în alegeri și a convocat un diplomat al ambasadei ruse la Bratislava

  • 03 Octombrie 2023 08:36
Slovacia a acuzat Rusia de „ingerință” în alegeri și a convocat un diplomat al ambasadei ruse la Bratislava

Slovacia a acuzat luni Rusia de „ingerință” în alegerile legislative desfășurate sâmbătă și a convocat un reprezentant al ambasadei ruse, în urma declarațiilor șefului serviciilor de informații externe ale Rusiei, care a vorbit despre „amestecul” Washingtonului în politica internă slovacă, relatează AFP, citat de hotnews.ro.

Ministerul de Externe de la Bratislava a protestat față de declarațiile lui Serghei Narîșkin (șeful spionilor ruși), care „a pus sub semnul întrebării integritatea alegerilor libere și democratice din Slovacia”, și a calificat aceste declarații drept „o ingerință inadmisibilă a Federației Ruse în procesul electoral” din Slovacia.

Partidul lui Robert Fico, Smer-SD, o formațiune social-democrată de orientare conservatoare, a obținut circa 23% din voturi la alegerile de sâmbătă, în timp ce formațiunea din care a provenit președinta Zuzana Caputova, partidul Slovacia Progresistă (PS), a obținut puțin peste 17% din voturi, pe poziția a treia plasându-se formațiunea Hlas (Vocea), un partid moderat de stânga scindat din Smer-SD și condus de fostul premier Peter Pellegrini, care va avea un rol decisiv în formarea majorității.

Pellegrini, care i-a succedat lui Fico în postul de premier, a dat de înțeles că ar înclina către o alianță cu acesta, deși își păstrează opțiunile deschise. Într-o coaliție condusă de Fico ar mai putea intra și formațiunea naționalistă Partidul Național Slovac (SNS), care a obținut aproape 6% din voturi, precum și alte mici partide de orientare conservatoare care au intrat în noul parlament, un legislativ foarte fragmentat. Prin urmare, Robert Fico a declarat că nu se așteaptă ca negocierile pentru formarea viitorului guvern să dureze mai puțin de două săptămâni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău