Situație ''extrem de dificilă'' la Severodonețk, unde luptele se duc deja la periferia orașului (guvernator)

  • 25 Mai 2022 19:18
Situație ''extrem de dificilă'' la Severodonețk, unde luptele se duc deja la periferia orașului (guvernator)

Luptele cu forțele ruse au ajuns la periferia Severodonețk, oraș din estul Ucrainei, unde situația este "extrem de dificilă", a anunțat miercuri guvernatorul ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de AFP, în timp ce milițiile proruse din autoproclamata 'republică populară' Lugansk, care luptă împreună cu armata rusă în regiunea Donbas, s-au grăbit să anunțe că orașul Severodonețk a fost încercuit "operațional", potrivit EFE, care citează Interfax.

"Trupele ruse au avansat într-atât de aproape încât pot trage cu mortiere" asupra Severodonețk, a indicat Gaidai pe contul său Telegram, adăugând că orașul "este pe cale de a fi pur și simplu distrus", scrie Agerpres.

Responsabilul ucrainean a acuzat armata rusă de bombardarea "constantă" a orașului cu ajutorul lansatoarelor de rachete multiple Smerci și Tornado. Potrivit acestuia, atacurile vizează, între altele, uzina Azot, unde în buncărele antiaeriene s-au refugiat civili.

"Situația din oraș este foarte dificilă. Ieri (marți) au fost deja lupte la periferia' Severodonețk, a spus Gaidai, care a apreciat că 'săptămâna viitoare va fi decisivă'.

Severodonețk, oraș cu circa 100.000 de locuitori înainte de războiul declanșat de Rusia, se află sub presiunea trupelor ruse și a combatanților separatiști de mai multe săptămâni. La 6 mai, primarul Oleksandr Striuk anunțase că urbea este "aproape încercuită".

Zeci de civili au fost uciși de bombardamentele rusești în cursul ultimelor săptămâni.

Severodonețk este un oraș important în această regiune aflat încă sub control ucrainean, împreună cu orașul geamăn Lisiceansk.

Ele sunt situate la peste 80 km est de Kramatorsk, devenit centrul administrativ al Donbasului ucrainean de când separatiștii susținuți de Moscova au ocupat partea de est a acestui mare bazin carbonifer în 2014.

Ucraina se luptă pentru a menține controlul asupra unei autostrăzi-cheie care duce spre Severodonețk, aflat în prima linie a frontului, a indicat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de Reuters.

Motuzianik a subliniat că există rute alternative pentru aprovizionarea unităților ucrainene din Severodonețk, atacat din trei părți de forțele ruse.

Obiectivul Rusiei este de a încercui complet unitățile ucrainene din Severodonețk, precum și pe cele din Lisiceansk, aflat în apropiere, a spus el.

"În acest moment se poate spune că Severodonețk este într-o încercuire operațională", a anunțat un reprezentant al forțelor proruse, citat de Interfax, confirmând că orașul este blocat din trei părți.

"Tranzitul dinspre Severodonețk se efectuează pe un singur pod, care se află sub controlul focului nostru", a indicat sursa citată de agenția de presă rusă.

Forțele armate ruse și milițiile proruse din Donbas au încercuit de asemenea localitățile Zolotoe și Gorskoe, potrivit EFE.

"Ieri au fost 'eliberate' patru localități, inclusiv orașul Toșkovka, ceea ce ne-a permis să încercuim operațional Zolotoe și Gorskoe", a indicat același combatant prorus.

Situația de pe front este foarte dinamică, iar informația că armata ucraineană pare să se retragă nu corespunde realității, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de agenția de presă ucraineană oficială Ukrinform.

"Desigur, în unele zone, grupările rusești au un succes tactic temporar și, în principiu, acesta nu este un secret. Dar faptul că trupele ucrainene se retrag este o interpretare complet greșită a acestor acțiuni", a declarat el, explicând că, în unele sectoare, unitățile ucrainene desfășoară o apărare pozițională, iar, când sunt condiții favorabile, lansează acțiuni contraofensive.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău