Situație de prealertă în Sistemul Național de Gaze al României: Prea multe gaze în conducte

  • 25 Octombrie 2023 10:22
Situație de prealertă în Sistemul Național de Gaze al României: Prea multe gaze în conducte

Două zile la rând (23 și 24 octombrie) a fost prealertă în Sistemul Național de Transport (SNT) gaze al României, ca urmare a faptului că prea multe gaze sunt în sistemul de transportare – 82 de milioane metri cubi, iar consumul este prea mic pentru ele, scrie mold-street.com.

Pentru a reduce presiunea pe SNT, Dispecerul Național, aflat în coordonarea Transgaz (compania ce deține sistemul de transport al gazelor din România), a decis să se stocheze masiv 7,2 milioane metri cubi, în condițiile în care depozitele sunt deja pline la 103%, scrie Economedia.

Surplusul de gaze – datorat consumului redus

Linepack-ul Transgaz, care arată cantitatea efectivă de gaze aflate în conducte, a intrat în zona galbenă, care indică prealerta, așa cum se poate vedea în diagrama atașată. Există două zone de prealertă și două zone de alertă (culoarea portocaliu), pentru prea multe gaze, respectiv prea puține gaze în conducte.

Șeful Transgaz a explicat recent că există posibilitatea ca să mai stoceze și peste capacitate, până la 150 de milioane metri cubi suplimentar.

În același timp, Transgaz trebuie să asigure tranzitul unor cantități de gaze pentru vecini – Ungaria, Ucraina, Republica Moldova – conform angajamentelor ferme anterioare.

Faptul că trebuie să asigure tranzitul acestor cantități, în volum de 11,3 milioane metri cubi (6,7 – Ungaria, 1,7 – în Republica Moldova și 2,9 – în Ucraina), pune presiune suplimentară pe SNT, deja suprasolicitat de gazele care deja circulă, producția sondelor, sistemele de distribuție.

Continuarea pe mold-street.com.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău