Situația umanitară din Mariupol este dezastruoasă

  • 27 Martie 2022 18:21
Situația umanitară din Mariupol este dezastruoasă

Două coridoare umanitare ar urma să permită evacuarea civililor în orașul-port Mariupol, bombardat din aer și cu artilerie, dar și din alte localități, unde situația umanitară se deteriorează de la o zi la alta.

Un responsabil din Ministerul ucrainean de Interne a declarat astăzi că Rusia a început să distrugă depozite de combustibil și hrană, ceea ce înseamnă că guvernul de la Kiev va trebui să disperseze ambele stocuri în viitorul apropiat.

Armata Rusiei a atacat și astăzi infrastructura civilă și militară din Ucraina pe toate fronturile, din est până în vest. În acest context, președintele Volodimir Zelenski a îndemnat din nou Polonia să trimită în Ucraina tancuri și avioane de luptă.

După ce orașul Lvov din vestul Ucrainei a fost ținta atacurilor rusești ieri, astăzi toată atenția se mută pe zona din este țării. De exemplu, în jurul Mariupolului s-a luat decizia să se formeze două coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de conflict, a declarat viceprimarul Ucrainei, Irina Vereșciuc.

Și locuitorii orașului asediat Donețk vor avea voie să folosească mijloacele de transport proprii pentru a ajunge în orașul Zaporojie, aflat la aproximativ 250 km distanță.

Și oamenilor care încearcă să scape de luptele din regiunea vecină Lugansk li se va permite să plece din orașul Rubijne la Bahnut, la aproximativ 80 km distanță.

Serghei Orlov, viceprimarul din Mariupol, a declarat că situația oamenilor captivi în orașul asediat e critică, hrana, apa, potabilă, medicamentele nu ajung pentru toți, iar ajutoarele umanitare nu pot trece de bombardamentele armatei ruse.

În Mariupol, oamenii mor de foame, de sete ori pentru că nu primesc tratamentul de care au nevoie. Și la 103 km nord-vest de oraș, forțele ucrainiene au reușit să cucerească două sate.

Tot viceprim-ministrul Ucrainei a declarat că Rusia a dus cu forța aproximativ 40.000 de ucrainene într-o direcție necunoscută prin așa-zisele coridoare umanitare.

Totodată, în media locală se arată că un contraatac ucrainian început de vineri la est de orașul Harkov a dus la recucerirea mai multor sate, potrivit administratorului regional.

De la începutul invaziei rusești, peste o mie de civili au murit, potrivit Națiunilor Unite. Aproape 140 de copii au fost uciși, iar aproximativ 200 răniți.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău