Promo-Lex: Situația privind respectarea drepturilor omului în regiunea separatistă transnistreană rămâne una gravă
-
07 Decembrie 2021 10:41
Situația privind respectarea drepturilor omului în regiunea separatistă transnistreană rămâne una gravă. Una dintre cele mai grave probleme este impunitatea și nepedepsirea persoanelor care încalcă drepturile omului, iar numărul de deținuți raportat la cel de locuitori este de aproximativ patru ori mai mare decât media europeană, potrivit unui raport prezentat astăzi de Asociația Promo-Lex. Autorii cer o implicare mai activă din partea autorităților stratului, dar și a organizațiilor internaționale pentru a asigura respectarea drepturilor omului în regiune, transmite Radio Chișinău.
Situația drepturilor omului în regiunea din stânga Nistrului nu a înregistrat progrese și rămâne una dintre restanțele autorităților constituționale, potrivit raportului anual al Asociației Promo-Lex, „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”. Cele mai grave probleme identificate în 2021 sunt interdicțiile de acces în regiune, lipsa accesului la deținuți, decese în condiții dubioase, limitarea libertăților fundamentale, precum libera exprimare sau de asociere. Cel mai grav este că persoanele vinovate de încălcarea drepturilor omului în regiune nu sunt penalizate, iar oamenii își pierd speranța, a menționat directorul executiv al Promo-Lex, Ion Manole.
Potrivit autorilor raportului, Federația Rusă rămâne responsabilă pentru situația drepturilor omului în regiunea separatistă, deoarece influențează administrația de facto de la Tiraspol, pe care a continuat să o susțină politic, economic și militar. În plus, Moscova refuză să îndeplinească unele decizii la CEDO în care este găsită vinovată de încălcarea drepturilor omului în regiune.
În același timp, autorii remarcă faptul că și crizele politice de la Chișinău, inclusiv schimbarea frecventă a vicepremierilor responsabili de reintegrare, iar, recent, lipsa acestui funcționar, nu fac decât să complice situația.
Raportul se referă și la eficiența unor instituții, precum Comisia Unificată de Control, care are în responsabilitate să asigure stabilitatea în zona de securitate.
Raportul se referă în mod expres și la situația unui tânăr din regiune, Adrian Glijin, reținut de organele separatiste acum mai bine de un an, timp în care rudele nu pot comunica și nu cunosc aproape nimic despre acesta. Mama sa, Vera Glijin, a povestit la conferința de presă despre încercările eșuate de a lua legătura cu fiul său și a făcut din nou apel către autorități să facă lumină în acest caz.
Asociația Promo-Lex solicită implicarea activă, eficientă și promptă a autorităților în soluționarea tuturor cazurilor de încălcare gravă a drepturilor omului în regiunea transnistreană, dar și sancționarea, inclusiv de către instituțiile internaționale, a persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului în regiune.