Situația privind refugiații ucraineni în R. Moldova: În cele peste 100 de centre de plasament sunt cazați în prezent aproape 4.200 de refugiați, mai fiind disponibile aproape 5.800 de locuri

  • 28 Martie 2022 14:35
Situația privind refugiații ucraineni în R. Moldova: În cele peste 100 de centre de plasament sunt cazați în prezent aproape 4.200 de refugiați, mai fiind disponibile aproape 5.800 de locuri

Aproape 350 de mii de cetățeni din Ucraina au traversat frontiera cu Rep. Moldova de la începutul războiului în țara vecină. Dintre aceștia pe teritoriul țării noastre au mai rămas aproape 99 de mii de persoane. De la începutul ostilităților în Ucraina și până în prezent, autoritățile au înregistrat 5.704 cereri de azil în țara noastră, potrivit datelor Biroului Migrație și Azil. Aproape 100 de cetățeni din Ucraina au fost angajați în câmpul muncii în domenii precum IT și prestări servicii, potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale. 

98.300 de refugiați din Ucraina se află în prezent pe teritoriul Rep. Moldova. Dintre aceștia mai mult de jumătate sunt copiii - circa 48.379, potrivit datelor Centrului Unic de Gestionare a Crizei. Pe segmentul de frontieră moldo-ucrainean cetățenii continuă să vină în țara noastră dar nu se mai atestă cozi la punctele de trecere, anunță autoritățile.

Totodată aproape 6 mii de refugiați din Ucraina au solicitat azil în Republica Moldova  după cum a comunicat pentru Radio Chișinău, directorul Biroului Migrație și Azil, Mihail Vodă.

”În prezent avem peste 5.700 de cereri de azil. Dintre ele majoritatea sunt cetățeni ai Ucrainei, mai puțin de o mie cetățeni ai altor state. Cu statut confirmat în sistemul de azil numărul de cereri până la această criză era de 400 de persoane. Rep. Moldova nu admite depunerea cererilor de azil în afara teritoriului țării, nu se admit cererile colective. Unul din drepturile esențiale a unui solicitant de azil este dreptul de a nu fi returnat, dreptul de a i se asigura gratuit un interpret, are dreptul de a beneficia de asistență juridică, de a-i fi protejate datele, de a munci, de a fi cazat într-un centru de cazare”, a menționat Mihail Vodă. 

În același timp Ministerul Muncii și Protecției sociale anunță că aproape 100 de refugiați au reușit să se angajeze, odată ajunși pe teritoriul țării noastre. Consilierul ministrului Muncii și Protecției Sociale, Catălin Toma.

”Au fost angajați 95 de cetățeni din Ucraina. 75 de persoane au fost angajate în Chișinău, patru în Bălți, patru la Cahul, două în Ștefan Vodă, cinci în Ungheni. Au fost angajate în calitate de programator, croitor, vânzător,  consultant bucătar, montator sub asamblare și infirmieră”

În cele peste 100 de centre de plasament autorizate de pe teritoriul Rep. Moldova sunt cazați în prezent aproape 4.200 de refugiați, potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, mai fiind disponibile aproape 5.800 de locuri.

Ca urmare a fluxului mare de refugiați în Rep. Moldova, ”în două săptămâni a apărut un nou oraș în țara noastră, comparabil ca populație cu orașul Bălți, al doilea ca mărime din Moldova”,  spunea la sfârșitul săptămânii trecute, ministra de Interne, Ana Revenco.  Acest lucru constituie o presiune enormă asupra autorităților, asupra populației tarii și asupra infrastructurii. ”Avem nevoie de ajutorul partenerilor de dezvoltare, deoarece este foarte greu să suportăm o asemenea presiune", a subliniat Ana Revenco.

De la începutul războiului în Ucraina, peste 3,7 milioane de persoane au părăsit țara dintre care 1,8 milioane - copii. Agenția ONU pentru Refugiați a calificat acest exod drept cea mai mare criză a refugiaților de la cel de-al Doilea Război Mondial. Aproape un sfert din populația Ucrainei a fost strămutată.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău