Situația la frontiera R. Moldova-România, discutată în cadrul unei ședințe de lucru
-
15 Iulie 2022 11:50
Situația operativă la frontiera R. Moldova – România, mecanismele de patrulare comună, consolidarea domeniului supravegherii și controlului la trecerea frontierei de stat în conformitate cu prevederile Codului Frontierelor Schengen în contextul măsurilor de pregătire a Republicii Moldova pentru aderare la UE, precum și alte aspecte ale cooperării bilaterale au constituit subiectele agendei de lucru a delegațiilor Poliției de Frontieră din Republica Moldova și România.
Astfel, structurile din R. Moldova și România specializate în supraveghere și control al frontierei de stat s-au întrunit ieri, 14 iulie a.c, în incinta IGPF, într-o ședință de lucru. În cadrul reuniunii, părțile au evaluat situația la frontieră, mai ales activitățile comune în gestionarea crizei refugiaților generată de războiul din Ucraina, precum și nivelul înalt de interacțiune la combaterea infracționalității transfrontaliere.
În context, pentru efectuarea controlului la frontiera comună de către echipele vizate a fost a reiterată necesitatea stabilirii a cadrului general, care va putea fi aplicat asupra persoanelor și mijloacelor de transport la trecerea frontierei, în acest sens fiind elaborat și Proiectul acordului bilateral.
Un capitol aparte al discuțiilor l-au accentuat reprezentanții Poliției de Frontieră a Republicii Moldova și anume, importanța utilizării la controlul frontierei de stat a aparatelor de zbor fără pilot. Au menționat faptul că instituția este într-un proces de dezvoltare a componentei de supraveghere aeriană și pentru perioada următoare este prevăzută dotarea subdiviziunilor cu aparate de zbor fără pilot.
Astfel, Poliția de Frontieră din România a subliniat faptul că utilizarea sistemelor de zbor facilitează modalitatea de supraveghere pe cale aeriană a zonelor greu accesibile, ceea ce conferă un grad sporit de detectare și identificare în timp util a acestora, precum și capacitatea de reacție a echipelor de intervenție.
În final părțile au recunoscut importanța menținerii și dezvoltării relațiilor de bună vecinătate, colaborare și asistență mutuală.