Situația în Kosovo a ajuns „în pragul conflictului armat'', potrivit premierului sârb

  • 19 Decembrie 2022 16:20
Situația în Kosovo a ajuns „în pragul conflictului armat'', potrivit premierului sârb

Guvernul sârb a avertizat luni asupra riscului unei noi escaladări a tensiunilor legate de situația minorității sârbe din nordul Kosovo, considerând s-a ajuns deja ''în pragul conflictului armat'', potrivit unei declarații a premierului Ana Brnabic, citată de Agerpres.

„Mă tem de o escaladare. Noi vom face totul pentru a menține pacea și stabilitatea, dar, din nefericire, nu văd să existe vreo stabilitate pentru sârbii din Kosovo'', a spus șefa guvernului de la Belgrad într-un interviu acordat televiziunii publice sârbe RTS.

Ea a acuzat UE și SUA că ignoră încălcările sistematice ale drepturilor minorității sârbe în Kosovo, încălcări care potrivit Belgradului sunt cauza protestelor și baricadelor cu care sârbii kosovari blochează în prezent șoselele în nordul Kosovo. ''Sunt profund dezamăgită de modul în care Washingtonul și Bruxellesul înțeleg democrația și drepturile omului'', a deplâns șefa guvernului de la Belgrad.

Ana Brnabic a reproșat de asemenea misiunii NATO în Kosovo (KFOR) că nu a împiedicat ''epurarea etnică'' în 312 localități kosovare care în timpul scurs din anul 1999 au rămas fără populație sârbă.

În timp ce instituțiile UE se mulțumesc ''să privească în liniște'', toate serviciile de securitate din Serbia consideră că situația în Kosovo a ajuns ''în pragul conflictului armat'', a avertizat șefa guvernului sârb.

Sârbii kosovari blochează de mai mult de o săptămână șoselele din nordul Kosovo, în semn de protest față de ceea ce consideră a fi discriminarea tot mai puternică din partea autorităților de la Pristina față de minoritatea sârbo-kosovară în această provincie care și-a proclamat independența în 2008.

Circa o sută de protestatari sârbi simpatizanți ai extremei drepte s-au confruntat duminică cu poliția sârbă la un post de frontieră cu Kosovo pe care au încercat să-l forțeze, în timp ce de partea cealaltă a frontierei trupele KFOR au amplasat bariere de sârmă ghimpată. Manifestanții au incendiat o pancartă cu inscripția ''Acordul de la Bruxelles'', cu referire la acordul de normalizare a relațiilor între Belgrad și Pristina încheiat în anul 2013 cu medierea UE.

Tensiunile între Serbia și Kosovo, care s-au intensificat în ultimele luni, au culminat săptămâna trecută cu arestarea de către autoritățile kosovare a unor foști polițiști sârbo-kosovari care au părăsit poliția kosovară în noiembrie, în timp ce alți reprezentanți sârbi s-au retras la rândul lor din instituțiile kosovare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău