Situația în care Ucraina va fi gata să oprească tranzitul gazelor rusești

  • 07 Mai 16:38
Situația în care Ucraina va fi gata să oprească tranzitul gazelor rusești

Ucraina poate opri tranzitul gazului rusesc prin GTS (sistemul de transport al gazelor), dar cu o singură condiție, a spus șeful comisiei Radei Supreme pentru probleme energetice, Andriy Gerus, scrie ziare.com.

"L-am bloca cu plăcere pentru Rusia. Problema este că acest gaz a fost cumpărat și unele țări europene pot avea probleme serioase fără acest gaz. Prin urmare, nu vrem să creăm probleme țărilor europene. Dacă ar refuza achizițiile de gaz, atunci, desigur, am refuza tranzitul", a spus Gerus, potrivit sursei citate.

El a adăugat despre contractul cu Gazprom că este încă în vigoare. În același timp, Ucraina trebuie să se pregătească pentru reconstruirea GTS-ul intern în așa fel încât să fie folosit pentru propriile nevoi, fie pentru a furniza gaz din Europa către Ucraina, fie pentru a furniza biogaz, pentru care există cerere în țările europene.

„Ucraina este pregătită să o producă și să o vândă în Europa. Și sistemul nostru de transport al gazelor poate fi folosit pentru asta”, a spus șeful comitetului pentru probleme energetice.

Situația gazelor din Ucraina

Gerus a observat că în prezent volumele de gaze sunt în creștere în Ucraina, în timp ce consumul a scăzut.

"Astăzi avem gaz în depozite și în conductă. Și volumele de gaz cresc pentru că consumul de gaz a scăzut. În primul rând, pentru că suntem în război. În al doilea rând, pentru că sezonul de încălzire a trecut. Prin urmare, astăzi producem chiar mai mult gaz decât consumăm ”, a spus deputatul.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE nu dezvoltă în prezent niciun plan de eliminare treptată a gazului rusesc. Potrivit șefului Consiliului European, petrolul poate fi înlocuit, dar cu gazul „totul este diferit”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:3,09 m/s
Tue
28
Wed
29
Thu
22
Fri
25
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău