Situația IMM-urilor, după doi ani de pandemie de COVID-19, inflație galopantă și criză energetică. Măsuri de sprijin adoptate de autorități, perspective și planuri de viitor

  • 18 August 15:57
Situația IMM-urilor, după doi ani de pandemie de COVID-19, inflație galopantă și criză energetică. Măsuri de sprijin adoptate de autorități, perspective și planuri de viitor

Criza provocată de prețurile mari la energie le creează probleme agenților economici din țară, iar multe întreprinderi mici și mijlocii din diferite domenii de activitate au dificultăți semnificative. Creșterea prețurilor la materii prime și a costului de producție - din cauza majorării substanțiale a resurselor energetice - vor duce la majorarea prețurilor produselor, ceea ce va pune presiune pe clienți. 80% dintre producătorii din industria ușoară caută alternative la gazele naturale și se orientează spre energia regenerabilă, deoarece altfel nu vor rezista pe piață, a fost unul dintre mesajele transmise de mediul de afaceri.

O altă problemă ridicată a fost cea a birocratizării excesive care îngreunează foarte mult implementarea rapidă a unor tehnologii inovative de către agenții economici. Reprezentanții mediului de business spun că mulți producători au plecat din țară deoarece înregistrarea produselor inovative durează mult mai puțin în alte țări față de Republica Moldova. În context, a fost subliniată importanța susținerii pentru huburile de dezvoltare și s-a vorbit despre necesitatea găsirii de soluții pentru substituirea unor importuri de produse ce ar putea fi fabricate în țară.

Agenții economici și-au exprimat părerea că statul ar trebui să se implice mai mult în promovarea producției autohtone atât pentru consumul intern cât și pentru export.

Reprezentanții instituțiilor statului au prezentat programele și măsurile în vigoare, dar și cele pe care vor să le implementeze pentru a veni în sprijinul antreprenorilor. Fondurile disponibile pot fi accesate prin intermediul mai multor programe de sprijin, în care contribuția statului ajunge la 50% și chiar mai mult, în funcție de proiectul selectat, prin Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură, din subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, și prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, din subordinea Ministerului Economiei. AIPA are - pe lângă mecanismele de susținere - și programe de subvenții directe, în total 50 de măsuri de sprijin de care au beneficiat anul trecut peste 4600 de agenți economici, inclusiv din sectorul IMM. De asemenea, statul oferă sprijin pentru activitatea de reprezentare pe plan extern, cum ar fi în cadrul expozițiilor internaționale, și asistență pentru încheierea de contracte de export prin intermediul Agenției de Investiții, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,31
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:7,6 m/s
Tue
12
Wed
14
Thu
16
Fri
15
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău