Situația epidemiologică privind COVID-19 în municipiul Chișinău rămâne destul de gravă, numărul cazurilor de infecție fiind în continuă creștere
-
28 Decembrie 2020 13:03
Situația epidemiologică privind COVID-19 în municipiul Chișinău rămâne destul de gravă, numărul cazurilor de infecție fiind în continuă creștere. Potrivit reprezentanților Direcției municipale Protecție Socială și Sănătate, toate paturile din secțiile de terapie intensivă sunt ocupate. Între timp, autoritățile din sănătate au anunțat că primele doze de vaccin împotriva noului coronavirus ar putea ajunge în Republica Moldova în cel mult trei luni, un program național de vaccinare urmând să demareze în toamna anului viitor.
În spitalele municipale sunt internați, în prezent, 942 de pacienți, dintre care 55 sunt în stare extrem de gravă, 11 fiind intubați. Șefa Direcției municipale protecție Socială și Sănătate, Tatiana Bucearschi, susține că în Capitală numărul cazurilor noi de infectare rămâne destul de mare. Incidența prin COVID-19 este de 1295 de cazuri la 100 de mii de populație mai puțin cu aproape 100 de cazuri comparativ cu luna noiembrie, însă cu 200 de cazuri mai mult decât în luna octombrie, susține Tatiana Bucearschi.
Situația epidemiologică prin COVID -19 rămâne a fi agravantă. Se înregistrează o creștere continuu și uniformă a cazurilor de COVID-19. Rămân a fi afectate aceleași grupe de vârstă de la 30 la 39 de ani și de la 60 de ani în sus. În supraveghere și în tratament la domiciliu de către medicul de familie sunt 40 de mii 444 de pacienți cu forme ușoare a infecției COVID. Țin, încă o dată, să informez că toate paturile la terapie intensivă destinate adulților infectați cu noul coronavirus în spitale municipale sunt, din păcate, ocupate.
Autoritățile din sănătate anunță că în maxim trei luni în Republica Moldova vor ajunge primele doze de vaccin împotriva COVID-19, iar un program național de vaccinare ar putea demara în toamna anului viitor. Într-o postare pe Facebook, șeful-adjunct al Direcției municipale Sănătate, Boris Gâlcă, a menționat că la prima etapa vaccinul ar urma să ajungă de la Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări prin platforma COVAX în cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF.
Restul dozelor, susține Boris Gâlcă, trebuie procurate gradual de la orice producător eligibil prin comunicare interguvernamentală și diplomatică. Vaccinările sunt necesare pentru toată populația, inclusiv pentru cei care au fost infectați. Pentru imunitatea colectivă ar trebuie să fie vaccinată 70% din populație, ceea ce înseamnă circa 1,5 milioane de doze, precizează șeful adjunct al Direcției municipale Protecție Socială și Sănătate.