Situația din R.Moldova, discutată la reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia

  • 28 Aprilie 2020 18:00
Situația din R.Moldova, discutată la reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia

Ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, a participat, marți, la reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, în sistem videoconferință, la nivelul miniștrilor Afacerilor Externe, alături de omologul polon, Jacek Czaputowicz, și cel turc, Mevlut Cavușoglu, informează Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) într-un comunicat transmis AGERPRES.

Miniștrii au discutat, în baza concluziilor reuniunii ministeriale a NATO din 2 aprilie, despre modul în care cele trei state își pot îmbunătăți cooperarea pentru a sprijini îndeplinirea priorităților aliate în actualul context internațional. Unul dintre principalele subiecte abordate a fost legat de contribuția NATO la gestionarea impactului pandemiei de SARS-CoV-2.

Totodată, arată MAE, cei trei miniștri de Externe au abordat și evoluțiile și provocările persistente din Vecinătatea Estică, inclusiv în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Ministrul Aurescu a prezentat evaluarea României cu privire la situația din Republica Moldova și a evidențiat, în acest context, sprijinul concret și consistent acordat de România cetățenilor Republicii Moldova și, în linie cu abordarea susținută în cadrul contactelor bilaterale sau la nivel european recente, a încurajat intensificarea eforturilor în acest sens și din partea partenerilor polonezi și turci, inclusiv printr-o coordonare strânsă cu România.

Șeful diplomației române s-a referit la importanța consolidării prezenței aliate pe Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră. Evocând situația de securitate complexă din zona Mării Negre și tensiunile care continuă să afecteze regiunea, ministrul Bogdan Aurescu a susținut continuarea implementării deciziilor privind prezența aliată înaintată în această regiune. A evidențiat, în context, demersurile întreprinse de România, solicitând continuarea sprijinului Turciei și Poloniei pentru punerea în practică a măsurilor convenite la nivel aliat, și a subliniat importanța creșterii prezenței aliate în structurile NATO din România.

La finalul reuniunii trilaterale, șeful diplomației române a confirmat disponibilitatea României de a găzdui, conform principiului rotației, următoarea rundă de consultări trilaterale, care va avea loc în 2021. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău