Situația din Republica Moldova, dezbătută în Parlamentul European

  • 17 Mai 2017 08:20
Situația din Republica Moldova, dezbătută în Parlamentul European

Situația din Republicii Moldova a fost discutată aseară în Parlamentul European, după ce mai devreme se vehiculase că în urma ultimelor evoluții politice de la Chișinău forumul legislativ al UE ar fi amânat acordarea unei asistențe financiare de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europeane.

Potrivit unei declarații a Parlamentului European privind situația din Republica Moldova, până la deblocarea unei prime tranșe, autoritățile de la Chișinău vor trebui să-și asume implementarea unor măsuri din memorandumul de înțelegere dintre cele două părți, transmite IPN. În declarația europarlamentarilor sunt denunțate politizarea instituțiilor de stat din R.Moldova, corupția, dependența justiției și tergiversarea investigațiilor privind fraudele bancare.

Mai mulți europarlamentari, printre care deputatul Grupului Popular European Cristian Preda s-au declarat împotriva acordării unui ajutor financiar Republicii Moldova. Aceștia au atenționat că nu cetățenii moldoveni ar fi beneficiarii ajutorului european, ci ”elitele cleptocrate de la Chișinău”.

La rândul său, eurodeputatul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, Andi Cristea, a anunțat că până la sfârșitul acestei săptămâni Parlamentul European urmează să aprobe mandatul pentru începerea negocierilor privind asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Amintim că parlamentarii europeni au amânat, pentru cel puțin o lună, alocarea asistenței financiare aprobară pentru Republica Moldova în ianuarie anul curent, din cauza îngrijorărilor privind reforma sistemului electoral.

Ieri, reprezentanții Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului European urmau să discute despre modalitățile de acordare a banilor, dar convorbirile au fost amânate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău