Situația din regiunea separatistă din estul Rep. Moldova este monitorizată de către OSCE

  • 29 Aprilie 2022 12:58
Situația din regiunea separatistă din estul Rep. Moldova este monitorizată de către OSCE

Situația din regiunea separatistă din estul Rep. Moldova este monitorizată de structurile internaționale, iar discuții între delegațiile Chișinăului și Tiraspolului a avut loc joi seara la Vranița. Autoritățile de la Chișinău spun că își doresc dinamizarea dialogului între cele două maluri ale Nistrului pentru a menține stabilă situația și pledează pentru eliminarea obstacolelor ce îngreunează libera circulație în regiunea estică. O delegație de nivel înalt a OSCE se află în Rep. Moldova pentru a susține dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, trasnmite Radio Chișinău.

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a discutat cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Thomas Mayr-Harting și cu Trimisul Special al președintelui în exercițiu al OSCE Artur Dmochowski. Un comunicat al Biroului politici de reintegrare arată, între altele, că Oleg Serebrian a atras atenția oficialilor asupra necesității mobilizării eforturilor în vederea evacuării infrastructurii posturilor neautorizate de control în Zona de Securitate și eliminarea restricțiilor excesive în calea liberei circulații în estul țării. Amintim că în regiunea separatistă a fost instituit cod roșu de alertă teroristă și a recurs în mod unilateral la instalarea posturilor de control suplimentare de control.

Precizăm că, joi seara, la Varnița, o delegație de la Chișinău a avut un dialog pe subiecte de securitate, inclusiv referitor la incidentele recente din regiune, a comunicat pentru Radio Chișinău, purtătoarea ce cuvânt a Biroiului politici de reintegrare, Mariana Sarî.

„Discuțiile (de ieri) au vizat situația curentă de securitate din regiune. S-a mai vorbit despre unele aspecte ce țin de problemele vamale, sociale, umanitare, despre relansarea dialogului în cadrul tuturor platformelor existente. (...) În contextul situației curente de securitate din regiune, evident au fost puse în discuție toate evenimentele ce au avut loc zilele trecute în stânga Nistrului.”

Autoritățile de la Chișinău își propun să pună în aplicare toate platformele de dialog pentru menținerea stabilității în regiune, spune Mariana Sarî.

„Sperăm că platformele vor fi active în continuare, despre asta se vorbește și sperăm că se vor menține toate dialogurile deschise de pe ambele maluri ale Nistrului. (...) Presupun că vor continua discuțiile pe diverse subiecte pentru a menține situația din regiune la nivel stabil.”

Președinția poloneză a OSCE a condamnat, în cadrul unei reuniuni de joi de la Viena, toate încercările de destabilizare a situației din Rep. Moldova și sprijină apelurile ce vizează protejarea stabilității. Șeful Misiunii OSCE la Chișinău, Claus Neukirch a reamintit de consensul dintre statele membre OSCE pentru a obține soluționarea cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Rep. Moldova, cu statut special pentru regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău