Situația din regiune, discută de reprezentanții GUAM

  • 10 Noiembrie 2014 14:07
Situația din regiune, discută de reprezentanții GUAM

Reprezentanții celor patru state membre – Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Azerbaidjan au vorbit despre ultimele evoluții din regiune, în special din Ucraina, și au accentuat necesitatea reglementării conflictelor de pe teritoriul lor.

Războiul ruso-ucrainean, conflictele înghețate, dar și apropierea de Uniunea Europeană reprezintă principalele provocări ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică GUAM, ai cărei reprezentanți s-au întrunit astăzi la Chișinău, unde se desfășoară sesiunea de două zile a Adunării Parlamentare a Organizației.

Reprezentanții celor patru state membre – Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Azerbaidjan au vorbit despre ultimele evoluții din regiune, în special din Ucraina, și au accentuat necesitatea reglementării conflictelor de pe teritoriul lor. Reuniunea a fost deschisă de președintele Parlamentului, Igor Corman, care a vorbit despre procesele de apropiere de Uniunea Europeană prin care trecere Republica Moldova, dar și despre necesitatea cooperării regionale.

”Nu există altă cale pentru modernizarea țărilor noastre, pentru asigurarea unei vieți mai bune pentru cetățenii noștri, pentru rezolvarea problemelor decât dialogul și cooperarea. Doar dialogul durabil și motivant reprezintă cheia stabilității regionale”, a declarat Igor Corman.

Vicepreședintele Parlamentului georgian Zurab Abashidze a arătat că apropierea de Uniunea Europeană aduce și o serie de provocări pentru statele respective. Acestea însă trebuie să continue eforturile până vor obține statutul de stat membru, a menționat oficialul georgian.

”Pentru trei state membre ale GUAM, semnarea Acordului de asociere cu UE reprezintă un nou capitol în relația cu Uniunea Europeană, dar și necesitatea unor transformări importante pentru implementarea acestor acorduri, în special a celor de liber schimb. Prin semnarea acestor acorduri noi nu dorim doar fortificarea relațiilor cu Uniunea Europeană, dar să devenim membri ai marii familii europene” a declarat vicepreședintele Parlamentului georgian Zurab Abashidze.

n cadrul GUAM trebuie să se pună accent mai mare pe colaborarea în privința amenințrilor actuale cu care se confruntă regiunea cum ar fi conflictele secesioniste și amenințările din partea Rusiei, a declarat reprezentantul Ucrainei, Rustam Raupov. El a menționat că în cazul crizei din Ucraina organizațiile menite să asigure pacea în regiune și-au demonstrat ineficiența.

”Criza din Ucraina a demonstrat ineficiența totală  a instituțiilor existente și a mecanismelor europene de securitate. Organizațiile și structurile care erau obligate să asigure securitatea pe continentul nostru, să prevină crizele, să nu permită escaladarea lor și să se ocupe de reglementarea lor și-au demonstrat ineficiența totală”, a declarat Rustam Raupov.

Amintim că Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică a fost înființată în anul 1997, iar între 1999 și 2005 din ea a făcut parte și Uzbekistanul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
29,24
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:2,57 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău