Situația din Iran, dezbătută în Consiliul drepturilor omului al ONU

  • 24 Noiembrie 2022 14:17
Situația din Iran, dezbătută în Consiliul drepturilor omului al ONU

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a lansat un puternic apel către autoritățile iraniene de a opri folosirea "nenecesară și disproporționată" a forței împotriva protestatarilor din Iran, într-un discurs în Consiliul drepturilor omului, care dezbate o moțiune vizând lansarea unei anchete asupra situației din Republica Islamică, relatează Agerpres.

„Ne aflăm în mijlocul unei crize totale a drepturilor omului", a spus Volker Turk.

„Folosirea nenecesară și disproporționată a forței trebuie să înceteze", a adăugat acesta, notând că până acum în protestele din Iran au fost uciși peste 300 de oameni, dintre care peste 40 de copii, iar circa 14.000 au fost arestați.

Consiliul ONU pentru drepturile omului dezbate joi o moțiune introdusă de un grup de circa 50 de state, în frunte cu Germania și Islanda, vizând lansarea unei misiuni de anchetă cu privire la presupusele abuzuri produse în Iran după debutul manifestațiilor declanșate de la moartea, la 16 septembrie, în custodia poliției de moravuri a Mahsei Amini, o kurdă de 22 de ani arestată pentru încălcarea codului vestimentar strict care obligă femeile să poarte vălul islamic în public.

Iranul a făcut lobby împotriva proiectului de rezoluție și mai devreme în noiembrie a trimis la Geneva o delegație pentru a cere țărilor să voteze împotriva ei, trimițând totodată misiunilor diplomatice o serie de documente în acest sens, notează Reuters.

Joi, reprezentanta Iranului în Consiliu a calificat dezbaterea drept "rușinoasă" și "șocantă", acuzând statele occidentale care cer o anchetă de lipsa "credibilității morale" pentru a da lecții țării sale.

„Drepturile poporului iranian au fost violate de așa-zișii campioni ai drepturilor omului prin impunerea de sancțiuni unilaterale de către regimul american și prin punerea în aplicare a acestor sancțiuni crude de către țările uropene, în special Germania, Marea Britanie și Franța", a declarat Khadijeh Karimi.

Pe de altă parte, reuniunea de joi a Consiliului drepturilor omului este văzută și ca un test al influenței Occidentului în acest for, după o recentă tentativă eșuată de a pune sub observație prestația Chinei în ce privește drepturile omului, mai menționează Reuters. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău