Situația din Grecia nu va afecta DIRECT R. Moldova

  • 06 Iulie 2015 14:21
Situația din Grecia nu va afecta DIRECT R. Moldova

Situația din Grecia nu va afecta în mod direct Republica Moldova și relațiile acesteia cu Uniunea Europeană, susțin analiștii.

În același timp, criza din Grecia îi afectează pe cetățenii moldoveni care muncesc în această țară. 

Decizia grecilor de a respinge măsurile de austeritate nu afectează în mod direct Republica Moldova,  susține analistul economic Roman Chircă. De asememea, această situație nu va afecta prea mult nici Uniunea Europeană, nici zona Euro, întrucât economia Greciei reprezintă mai puțin de 1% din cea a Uniunii Europene. Expertul a menționat că euro s-a depreciat deja ușor în comparație cu dolarul și crede că se va stabiliza la valoarea actuală.

Și din punct de vedere politic, cel puțin pe termen scurt și mediu situația din Grecia nu va afecta relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, consideră expertul Ion Tăbârță. În opinia acestuia, evoluțiile din această țară ar putea influența doar percepțiile unor cetățeni moldoveni despre Uniune Europeană, fiind influențați și de propaganda rusă.

Dacă situația din Grecia nu afectează relațiile politice și economice ale Republicii Moldova, atunci îi afectează în mod direct pe moldovenii aflați la muncă în această țară. Victoria Dumbravă, o cetățeană a Republicii Moldova stabilită de mai mulți ani în Grecia susține că moldovenii își pierd salariile sau nu mai pot trimite bani acază din cauza situației financiare.

Peste 61% din participanții la referendumul de duminică din Grecia au votat împotriva măsurilor de austeritate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău