Situația din Donbas - tema unei convorbiri telefonice între Merkel, Macron și Putin

  • 22 Mai 2019 10:25
Situația din Donbas - tema unei convorbiri telefonice între Merkel, Macron și Putin The Local - Germany

Cancelarul german, Angela Merkel, și președintele francez, Emmanuel Macron, au avut o convorbire telefonică cu președintele rus, Vladimir Putin, cei trei lideri examinând punerea în aplicare a acordurilor de pace de la Minsk în contextul schimbării administrației de la Kiev - transmite redacția ucraineană a postului Deutsche Welle, citând o declarație a purtătorului de cuvând al executivului de la Berlin, Steffen Seibert.

Deutsche Welle menționează că Merkel și Macron au criticat decretele liderului de la Kremlin privind simplificarea procedurii de acordare a cetățeniei Federației Ruse locuitorilor din zona separatistă a Ucrainei. "Cancelarul german și președintele francez au mai menționat că Rusia își păstrează locul în Consiliul Europei, dar au subliniat necesitatea găsirii unor soluții rapide la problemele nerezolvate, astfel încât să rămână membru cu drepturi depline în organizație" - a explicat Seibert.

Kremlinul, însă, menționează într-un comunicat că Putin, Merkel și Macron au discutat la telefon despre "criza internă ucraineană", ținând cont de schimbarea puterii la Kiev. Potrivit Moscovei, părțile au convenit că nu există o alternativă la acordurile de la Minsk ca element fundamental pentru o soluționare pașnică a conflictului din Donbas. Totodată, serviciul de presă al Kremlinului menționează că, în cadrul convorbirii telefonice cu Merkel și cu Macron, Vladimir Putin a subliniat "prioritatea" intrării în vigoare a legii ucrainene privind statutul special al anumitor teritorii din regiunile estice Donețk și Luhansk, amnistierea separatiștilor, dezangajarea forțelor și stabilirea unui dialog direct între Kiev și Donețk și Luhansk. În plus, site-ul Kremlinului precizează că, în discuția cu Merkel și Macron,

Putin "a atras atenția" asupra legi "discriminatorii" privind consolidarea statutului limbii ucrainene ca limbă de stat în Ucraina, adoptată recent de Parlamentul de la Kiev. În acest context, Vladimir Putin a declarat că nu înțelege refuzulor unor state de a examina această problemă în cadrul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău