Situația din Donbas - tema unei convorbiri telefonice între Merkel, Macron şi Putin

  • 22 Mai 10:25
Situația din Donbas - tema unei convorbiri telefonice între Merkel, Macron şi Putin The Local - Germany

Cancelarul german, Angela Merkel, și președintele francez, Emmanuel Macron, au avut o convorbire telefonică cu președintele rus, Vladimir Putin, cei trei lideri examinând punerea în aplicare a acordurilor de pace de la Minsk în contextul schimbării administraţiei de la Kiev - transmite redacţia ucraineană a postului Deutsche Welle, citând o declaraţie a purtătorului de cuvând al executivului de la Berlin, Steffen Seibert.

Deutsche Welle menţionează că Merkel și Macron au criticat decretele liderului de la Kremlin privind simplificarea procedurii de acordare a cetățeniei Federației Ruse locuitorilor din zona separatistă a Ucrainei. "Cancelarul german și președintele francez au mai menţionat că Rusia își păstrează locul în Consiliul Europei, dar au subliniat necesitatea găsirii unor soluții rapide la problemele nerezolvate, astfel încât să rămână membru cu drepturi depline în organizaţie" - a explicat Seibert.

Kremlinul, însă, menţionează într-un comunicat că Putin, Merkel şi Macron au discutat la telefon despre "criza internă ucraineană", ținând cont de schimbarea puterii la Kiev. Potrivit Moscovei, părțile au convenit că nu există o alternativă la acordurile de la Minsk ca element fundamental pentru o soluționare pașnică a conflictului din Donbas. Totodată, serviciul de presă al Kremlinului menţionează că, în cadrul convorbirii telefonice cu Merkel şi cu Macron, Vladimir Putin a subliniat "prioritatea" intrării în vigoare a legii ucrainene privind statutul special al anumitor teritorii din regiunile estice Doneţk și Luhansk, amnistierea separatiştilor, dezangajarea forțelor și stabilirea unui dialog direct între Kiev și Doneţk și Luhansk. În plus, site-ul Kremlinului precizează că, în discuţia cu Merkel şi Macron,

Putin "a atras atenția" asupra legi "discriminatorii" privind consolidarea statutului limbii ucrainene ca limbă de stat în Ucraina, adoptată recent de Parlamentul de la Kiev. În acest context, Vladimir Putin a declarat că nu înţelege refuzulor unor state de a examina această problemă în cadrul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
19 °C
cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,1 m/s
Wed
23 °C
Thu
23 °C
Fri
17 °C
Sat
15 °C
Sun
16 °C

Curs oficial BNM 26 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.6937 -0.0451
USD 18.1755 -0.0284
RON 4.3838 -0.0114
UAH 0.6932 -0.0035
RUB 0.2899 0.0005
Arhivă Radio Chișinău