Situația de la Chișinău, dezbătută noaptea trecută în Parlamentul European. Federica Mogherini vorbește despre măsuri concrete pentru R.Moldova

  • 17 Iulie 2019 10:13
Situația de la Chișinău, dezbătută noaptea trecută în Parlamentul European. Federica Mogherini vorbește despre măsuri concrete pentru R.Moldova

În Parlamentul European au avut loc noaptea trecută, 16 iulie, dezbateri privind situația din Rep. Moldova. Europarlamentarii au apreciat faptul că R. Moldova are un Guvern care și-a asumat lupta împotriva corupției și depolitizarea instituțiilor de stat.

Eurodeputații așteaptă implementarea reformelor democratice și și-au anunțat susținerea pentru Chișinău.

Șefa diplomației de la Bruxelles, Federica Mogherini a spus că se pregătesc măsuri concrete pentru a susține R. Moldova. Ea s-a referit inclusiv la deblocarea asistenței macro-financiare.

Poporul Republicii Moldova a cerut reforme, a cerut o schimbare. Uniunea Europeană a urmărit situația din ultimele luni și ani. Ne bucurăm că R. Moldova are acum un guvern hotărât să lupte cu corupția și să reformeze țara. Acum un an situația era realmente critică: alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului, fuseseră anulate, printr-o decizie dubioasă. Acesta a fost un moment dificil în relația noastră cu R. Moldova. A trebuit să luăm decizii neplăcute, dar necesare, când am suspendat asistența macro-financiară pentru că R. Moldova nu-și îndeplinea propriile angajamente. Am fost ușurați când noul Guvern a început să se funcționeze și când criza constituțională s-a rezolvat într-un mod clar și pașnic. Contactele cu noii omologi de la Chișinău au fost foarte intense. Pregătim măsuri concrete ca să susținem RM pe baza reformelor din Acordul de Asociere și asta ar însemna și deblocarea asistenței macro-financiare”.

Eurodeputatul german Helmut Scholz a cerut instituțiilor europene să ofere asistență macro-financiară Rep. Moldova doar atunci când se fac progrese adevărate.

„Moldova trece prin vremuri politice furtunoase și atât de mulți cetățeni ai acestei țări, care este cea mai mică și mai săracă din Europa, așteaptă o societate deschisă. Noul Guvern Sandu e acum în fața unei sarcini importante: de a aprofunda și a permanentiza reformele politice și economice. Regimul corupt al lui Plahotniuc a lăsat urme adânci: instituții de guvernare, sistemul juridic, procuratura, mass-media, toate erau sub puterea sa. Comisia Europeană și Consiliul de Acțiune Externă trebuie să pună la dispoziție tranșele suspendate, doar atunci când se demonstrează progrese efective. Iar miliardele care au fost furate nu au fost întoarse la oameni, deci aici trebuie să fim foarte atenți. Și vom fi foarte atenți”.

Traian Băsescu, eurodeputatul român, a cerut în plenul Parlamentului de la Strasbourg ca R. Moldova să i se ofere o perspectivă europeană.

„Moldova e o țară aflată în zona gri și nici un politician nu poate spune românilor din R. Moldova care e viitorul acestei țări, aflată între Ucraina, transnistria, controlată de Rusia și frontiera Uniunii Europene. Dați perspectivă europeană R. Moldova, altfel va rămâne așa cum este o lungă perioadă de timp.”

Parlamentarii europeni au anunțat că următorul Consiliu de Asociere UE-R. Moldova va avea loc în toamnă.

sursa video: Partidul Miscarea Populara 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău