Situația Covid din China: UE va discuta miercuri un răspuns coordonat / Care este marea îngrijorare a Europei

  • 02 Ianuarie 2023 15:44
Situația Covid din China: UE va discuta miercuri un răspuns coordonat / Care este marea îngrijorare a Europei

Oficiali guvernamentali din domeniul sănătății din Uniunea Europeană vor purta miercuri discuții privind un răspuns coordonat la creșterea numărului de infecții cu COVID-19 în China, a anunțat luni președinția suedeză a UE, după ce discuțiile din decembrie s-au încheiat fără nicio decizie în acest sens, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.

În cadrul unei reuniuni similare din 29 decembrie, desfășurată online între peste 100 de reprezentanți ai guvernelor UE, ai agențiilor de sănătate din UE și ai Organizației Mondiale a Sănătății, Italia a îndemnat restul UE să îi urmeze exemplul și să testeze călătorii din China pentru COVID, în condițiile în care Beijingul este pregătit să ridice restricțiile de călătorie la 8 ianuarie.

Însă alte state membre ale UE cu 27 de state membre au spus că nu văd de ce ar fi nevoie de acest lucru, în ciuda deciziei Chinei de a relaxa restricțiile privind pandemia, pe fondul unui val de noi infecții.

„Miercuri, 4 ianuarie, este programată o reuniune de răspuns politic integrat la crize pentru o actualizare a situației COVID-19 în China și pentru a discuta posibilele măsuri UE care trebuie luate în mod coordonat", a declarat o purtătoare de cuvânt a președinției suedeze a UE.

Marea îngrijorare a Europei, apariția de noi variante Covid

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a afirmat, într-o scrisoare adresată guvernelor UE la 29 decembrie, că acestea ar trebui să ia în considerare extinderea imediată a activităților de secvențiere genomică a infecțiilor cu COVID-19 și de monitorizare a apelor reziduale, inclusiv în aeroporturi, pentru a detecta orice noi variante, având în vedere creșterea numărului de infecții în China.

Kyriakides a declarat că Uniunea ar trebui să fie „foarte vigilentă", deoarece datele epidemiologice și de testare fiabile pentru China sunt puține, sfătuind miniștrii sănătății din UE să își evalueze practicile actuale privind secvențierea genomică a coronavirusului „drept o măsură imediată".

Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor a transmis săptămâna trecută că nu recomandă în prezent măsuri privind persoanele care vin din China.

Potrivit acestuia, variantele care circulă în China se află deja în Uniunea Europeană, cetățenii UE au un nivel relativ ridicat de vaccinare, iar potențialul de infecții importate este scăzut în comparație cu infecțiile zilnice în UE, sistemele de sănătate făcând față în prezent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău