Site-urile instituțiilor de stat sunt cele mai vizate de atacuri cibernetice. Oficial guvernamental: Cele mai multe atacuri vin din Rusia și ne așteptăm la o intensificare a acestora

  • 28 Mai 18:05
Site-urile instituțiilor de stat sunt cele mai vizate de atacuri cibernetice. Oficial guvernamental: Cele mai multe atacuri vin din Rusia și  ne așteptăm la o intensificare a acestora

Autoritățile se așteaptă la o intensificare a atacurilor cibernetice în perioada alegerilor care urmează în R. Moldova. Foarte multe dintre atacurile cu care se confruntă în prezent R. Moldova vin din Federația Rusă,  iar capacitățile de apărare sunt modeste, a spus secretara de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cătălina Plinschi, în cadrul unui club de presă, transmite Radio Chișinău.

Intensificarea atacurilor prin inginerie socială și necesitatea educației cibernetice pentru cetățeni și funcționari publici au fost teme discutate în cadrul Clubului de presă „Guvernarea deschisă și securitatea informațională. La eveniment au participat responsabili din cadrul Agenției pentru Securitate Cibernetică, Centrul pentru Securitatea Cibernetică și Agenția de Guvernare Electronică.  

Secretara de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cătălina Plinschi, a declarat că foarte multe dintre atacurile cu care se confruntă acum R. Moldova vin din Federația Rusă și acestea se vor intensifica în contextul alegerilor:

„În contextul războiului de atac împotriva Ucrainei, în contextul situației regionale în care ne aflăm, capacitățile de apărare împotriva atacurilor cibernetice ale Rep. Moldova sunt modeste. La ziua de astăzi lucrăm intensiv în operaționalizarea și capacitarea în primul rând a Agenției pentru Securitate Cibernetică.

Foarte multe dintre atacurile cu care se confruntă acum R. Moldova vin din Federația Rusă, și ne așteptăm la o intensificare a acestor atacuri în perioada alegerilor următoare. O guvernare deschisă nu implică doar date deschise, implică și servicii deschise, și participare deschisă din partea cetățenilor.”, a spus Cătălina Plinschi.

Cele mai multe atacuri cibernetice vizează site-urile instituțiilor de stat care oferă servicii pentru cetățeni, a spus directoarea CERT-Gov Cristina Jovmir:  

În situația curentă, sunt o mulțime de vectori de atac ce țin de indisponibilitatea serviciilor față de accesul cetățenilor la platformele web guvernamentale. La etapa curentă, responsabil de procesul de gestiune și mitigare a acestor tipuri de atacuri este Serviciul Tehnologia Informațiilor și Securitatea Cibernetică.”, a declarat Cristina Jovmir.

În contextul fenomenului dezinformării care ia amploare, autoritățile încurajează cetățenii să se informeze din surse oficiale, credibile și verificate, oficiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău