Sit arheologic din Rezina, cu sisteme de fortificații din mileniul I, afectat de lucrări de excavație neautorizate

  • 01 Aprilie 10:42
Sit arheologic din Rezina, cu sisteme de fortificații din mileniul I, afectat de lucrări de excavație neautorizate

Agenția Națională Arheologică (ANA) a anunțat în data de 31 martie că pe un teren care face parte a sitului arheologic Horodiște II-La Cot (comuna Horodiște, r-nul Rezina) au fost efectuate lucrări de excavație neautorizate în urma cărora au fost provocate pagube.

Potrivit ANA, informațiile despre lucrările neautorizate au apărut în data de 26 martie 2024. Ulterior, angajați ai ANA și consultantul superior al Ministerului Culturii, Mircea Sula, au efectuat o inspectare arheologică pe terenul menționat. La fața locului, împreună cu specialiștii Agenției s-au deplasat primarul localității, polițistul de sector, un inspector de mediu si proprietarii terenului respectiv.

Drept rezultat al inspectării, s-a constatat deteriorarea stratului de cultură și a unor structuri arheologice prin lucrările de excavare a unor șanțuri (la suprafață fiind scoase fragmente ceramice și de lut ars) în partea de est a sitului Horodiște II-La Cot, fiind întocmit și un proces verbal corespunzător și o prescripție, care a fost transmisă imediat către autoritatea publică locală.

„Subliniem că terenul cu nr. cad. 67211070515 unde se efectuează lucrările de excavație și de construcție prezintă patrimoniu arheologic și este parte componentă a sitului arheologic fortificat Horodiște-La Cot, în care în anul 2019 au fost efectuate de o echipă moldo-germană prospecțiuni geofizice, iar în anii 2021-2022 au fost realizate și săpături arheologice, despre aceste investigații administrația publică locală fiind pusă la curent de responsabilii cercetărilor de teren (dr. Aurel Zanoci și dr. Mihai Băț)”, a transmis ANA.

Informații științifice despre situl arheologic Horodiște-La Cot, care prezintă importante urme de locuire și de la sisteme de fortificații din mileniul I î. Hr.

Sit arheologic din Rezina, cu sisteme de fortificații din mileniul I, afectat de lucrări de excavație neautorizate

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
19
Mon
22
Tue
23
Wed
25
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău