Sistemul unic pentru apeluri de urgență 112. Când va fi funcțional?

  • 18 Martie 2016 12:48
Sistemul unic pentru apeluri de urgență 112. Când va fi funcțional?

Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112, funcțional în toate statele UE, care va permite alertarea simultană a tuturor serviciilor speciale în cazuri de urgență, va fi realizat ca test până la sfârșitul anului 2016.

Sistemul va fi implementat în Republica Moldova în următorii 2 ani. Autoritățile urmează să stabilească bugetul, dar și detaliile concrete privind modul în care va funcționa acest serviciu.

Detalii privind înființarea serviciului 1-1-2 în Republica Moldova au fost oferite vineri, 18 martie, în cadrul unei conferințe de presă, de către ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari.

”Va fi creat un centru de date. O altă etapă  importantă este angajarea personalului, care va trebui să aibă și capacități analitice, dar și să cunoască mai multe limbi. Acest serviciu va avea acces la toate registrele necesare din Republica Moldova. Plus la aceasta, va fi sistemul de geolocare, adică în momentul în care avem un apel,  operatorul va ști de unde este făcut acesta. Noi, la ziua de astăzi, avem foarte multe apeluri la serviciile specializate 901, 902, care sunt false. Acestea vor fi filtrate de către acest serviciu 112”, a precizat Vasile Botnari.

Potrivit oficialului, șeful acestui serviciu ar urma să fie ales săptămâna viitoare dintr-o listă de 6 candidați, urmând ca ulterior să fie implicat în implementarea serviciului, angajații căruia vor fi instruiți în străinătate.

Trecerea la sistemul unic pentru apelurile de urgență este o cerință ce trebuie să fie respectată de toate statele ce fac parte sau doresc să se integreze în Uniunea Europeană, fiind prevăzut în una din Directivele semnificative pentru politicile sectorului de telecomunicații din acquis-ul Uniunii Europene.

În Republica Moldova despre înființarea acestui serviciu se vorbește de mai mulți ani. Unul din termenele anterioare stabilite de autoritățile de la Chișinău pentru implementarea acestuia a fost sfârșitul anului 2013.

În România, țară care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență a fost lansat în 2005, în urma unei investiții de 40 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău