Sistemul național de acreditare va fi evaluat de structurile europene de profil

  • 31 Ianuarie 2017 20:20
Sistemul național de acreditare va fi evaluat de structurile europene de profil

Ministerul Economiei și structurile subordonate preconizează alinierea a 70% din standardele naționale la cele europene.

„În acest context, este necesar să mediatizăm aceste standarde, ca agenții economici să le aplice. Atunci când sunt aplicate, când produsele sau serviciile oferite pieței corespund acestor standarde europene, ele devin un motor de stimulare a exporturilor”, a declarat ministrul economiei, Octavian Calmâc, într-o conferință de presă.

În 2017, sistemul național de acreditare va fi supus unei evaluări internaționale din partea structurilor europene de profil, a comunicat oficialul citat de IPN. „Trecerea cu succes a acestei evaluări va permite ca produsele noastre să penetreze pe piața europeană, evitând dubla certificare sau dublul lor control”, a subliniat Octavian Calmâc.

În 2017 urmează să fie lansate negocierile cu UE  privind semnarea Acordului de  recunoaștere a  conformității produselor.  Concomitent, se va lucra la dotarea laboratoarelor cu tehnica și echipamentele necesare pentru certificarea produselor. „Aceasta ne va permită să  satisfacem cerințele pieței interne cu produse calitative și să  asigurăm conformitatea produselor și serviciilor moldovenești la cerințele pieței UE , dar și altor țări”, a mai declarat ministrul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:51 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău