Sistemul electronic de schimb de date SEED+ va fi implementat în Republica Moldova

  • 28 Septembrie 2021 10:02
Sistemul electronic de schimb de date SEED+ va fi implementat în Republica Moldova

Un sistem complex de schimb de date care va permite trasabilitatea mărfurilor în circuitul regional (între țările membre CEFTA) va fi dezvoltat pentru Serviciul Vamal și alte autorități care eliberează acte permisive în cadrul comerțului transfrontalier, cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

O ședință de lucru pentru a marca startul activităților de implementare a proiectului a avut loc ieri, 27 septembrie 2021, cu participarea conducerii Serviciului Vamal, reprezentanților Secretariatului CEFTA, GIZ și a mai multor autorități naționale care vor beneficia de acest sistem (Ministerul Economiei, ANSA, AMDM).

Sistemul SEED+ va fi utilizat pentru a transmite în avans informațiile despre transporturile de marfă către toate agențiile implicate în verificarea acestora, astfel fiind accelerat procesul de vămuire, ceea ce va contribui la facilitarea comerțului între țările membre CEFTA.

De asemenea, noul sistem de schimb de date va include și un modul AEO, care va permite recunoașterea mutuală a Agenților Economici Autorizați între Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Moldova, Montenegro, Serbia  UNMIK Kosovo (membrii CEFTA). Recunoașterea reciprocă va spori siguranța de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și va facilita schimburile comerciale, se arată în comunicat.

Adițional, odată cu implementarea sistemului informațional, Serviciul Vamal va prelua și aplica Strategia CEFTA de gestionare a riscurilor vamale, care prevede elaborarea unor profile de risc comune între autoritățile vamale ale țărilor membre și schimbul de date pe acest segment prin intermediul SEED+. Acest fapt va consolida securitatea operațiunilor vamale, contribuind la  prevenirea și combaterea contrabandei și a altor fraude vamale.  

Implementarea sistemului SEED+ reprezintă una dintre condiționalitățile prevăzute de Protocolul adițional 5 la Acordul de amendare și aderare la CEFTA.

Bugetul proiectului este de 350 mii de euro, dintre care 250 000 euro reprezintă finanțarea acordată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), iar 100 000 constituie contribuția Guvernului RM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
6,07
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău