Sistemul educațional din R. Moldova între lecțiile online și cele cu prezență fizică. Directorul unui liceu: „Zilnic venim la școală cu frică”
-
17 Martie 2021 13:05
Pandemia de COVID-19 a pus presiune pe sistemul educațional din Republica Moldova. În timp ce o parte dintre profesori și părinți optează pentru învățământul online pentru a reduce numărul infectărilor cu SARS-CoV-2, o altă parte consideră că lecțiile ar trebuie să se desfășoare cu prezența fizică a elevilor, deoarece, are de suferit calitatea învățământului.
La liceul teoretic „Ștefan cel Mare” din orașul Drochia, în prezent, doar un singur cadrul didactic este infectat cu COVID-19. La fel ca în toate instituțiile, o parte din elevi desfășoară lecțiile în regim online, o altă parte – cu prezență fizică. Directorul liceului, Svetlana Capcelea, a menționat că în liceu se respectă toate măsurile de prevenire a infecției, însă, profesorii lucrează cu frica de a nu se îmbolnăvi.
Profesorul dacă în ziua respectivă are ore cu cei care sunt cu prezență fizică vine și activează de la liceu, iar dacă are doar cu clasele care sunt online, activează de acasă. Nu am obligat pe nimeni să vină la liceu. Parcă nu-i tensiunea așa de mare. În instituție nu este multă lume. Noi suntem un liceu tipic cu o clădire mare cu patru etaje, adică spațiu este foarte mult și cu toate măsurile care sunt sperăm noi că am creat toate condițiile ca să nu fie pericol pentru cadrele didactice în instituție. Dar, zilnic venim la școală cu frică și cu gândul: dar astăzi oare ce va fi?.
Din cauza pandemiei de COVID-19 calitatea învățământului a avut de suferit, constată directorul liceului. În același timp a crescut și presiunea asupra profesorilor și elevilor, mai spune Svetlana Capcelea.
Dacă punem accent pe calitate, am făcut o adunare și majoritatea profesorilor, totuși, a optat pentru varianta de a veni la instituție și a face lecții cu prezență fizică a elevilor, deoarece, atunci vezi rezultatul muncii și calitate. Mai ales dacă vorbim despre învățământul primar, aici chiar îi foarte greu pentru că trebuie să stea un matur alături de copil și sa-l ajute la orele online. Dar părinții sunt la serviciu. A fost o perioadă când ei au făcut online și părinți i-au dus la bunei, în sat. În sat se pierde, însă, conexiunea la internet și tehnica nu este cea care trebuie. Faptul că acum măcar învățământul primar este cu prezență fizică, cred că este bine. Cu respectarea măsurilor eu cred că aceasta a fost cea mai bună variantă.
Desfășurarea orelor la distanță este o adevărată provocare pentru profesori și elevi, susține directorul liceului „Mihai Eminescu” din Anenii Noi, Victoria Borisov. Totuși, în condițiile în care virusul face ravagii în rândul oamenilor, trecerea unor clase la învățământul online este o soluție bună, consideră el.
Dacă vorbesc despre situația gravă în care ne găsim acum și luând în considerație numărul de îmbolnăviri la 100 de mii de populație în localități, atunci eu consider că hotărârea dată este corectă. – Dar și munca profesorilor este mare. – Și munca este mai mare, într-adevăr, efortul depus și vreau să vă zic, să fii profesor acum este foarte complicat. Pe lângă faptul că ai studii și posezi competențele de a preda, trebuie să te modifici la toate rigorile timpului. Nu este ușor. Sunt copii care nu vor să conecteze și dacă se conectează își pun doar o fotografie de profil, dar noi suntem obișnuiți să-i vedem la înfățișare. Iată, acum la prima oră nu avem internet în instituție. Profesorii care desfășoară activitatea cu elevii claselor a X-a și a XI-a se conectează de la telefonul mobil. Traficul pe care îl au la telefon îl utilizează pentru a desfășura lecțiile. Dar pentru elevi este, încă, mai greu, deoarece sunt familii numeroase. În instituție sunt multe familii de tipul acesta și au un singur calculator. Dacă sunt trei copii, care sunt la școală, care primul să se conecteze?
De menționat că, mai mulți profesori și părinți au semnat o petiție în care solicită anularea deciziei de redeschiderea a școlilor și desfășurarea lecțiilor doar în regim online. Autorii petiției susțin că în acest fel se va reduce riscul de infectare cu noul coronavirus în instituțiile de învățământ.