Sistemul educațional din R. Moldova are un deficit de circa două mii de cadre didactice. Soluțiile propuse de Ministerul Educației

  • 21 Iulie 2023 17:01
Sistemul educațional din R. Moldova are un deficit de circa două mii de cadre didactice. Soluțiile propuse de Ministerul Educației

Școlile din țară se confruntă cu un deficit de cadre didactice. La ora actuală, în sistemul educațional lipsesc circa 2 mii de pedagogi. Cifrele au fost prezentate astăzi de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care a precizat că autoritățile caută soluții pentru a motiva tinerii să meargă să activeze în școli, transmite MOLDPRES.

„Din păcate, dintre toți absolvenții la pedagogie, doar o pătrime după studii ajung în școală. Jumătate îi pierdem imediat la etapa de repartizare. Deci, din circa 1000 de absolvenți, circa 500 de principiu acceptă un loc, iar până la începutul anului școlar rămân mai puțin de 250. Practic, doar 25 la sută dintre cei care absolvesc, merg în școală. Acest deficit de cadre didactice este în creștere de la an la an”, a afirmat Dan Perciun, într-o transmisiune live pe pagina sa de Facebook. 

În aceste condiții, în următorul an, una dintre prioritățile Ministerului Educației și Cercetării (MEC) va fi dublarea numărului tinerilor care aleg să meargă în școală și să predea, „pentru că altfel, fără un cadru didactic, nu putem vorbi de o educație de calitate”, a spus ministrul. 

„Vom prezenta propuneri după consultările de săptămâna viitoare. Vorbim și de burse, și de niște facilități adiționale pentru cei mai buni de la pedagogie. Totodată, vorbim și despre atragerea absolvenților de liceu pentru a alege de principiu pedagogia prin anumite instrumente de stimulare și în ansamblu despre un pachet de beneficii mai mare și mai bine țintit, care să stimuleze tinerii să aleagă să meargă la pedagogie și care, după ce absolvesc, să aleagă să meargă să activeze în școli”, a punctat Dan Perciun.

Potrivit unor modificări recente la Codul educației, s-a propus majorarea sumei indemnizațiilor acordate tinerilor specialiști angajați în sistemul educațional, de la 120 de mii de lei la 200 de mii de lei (10 mii de euro) pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior și de la 96 de mii de lei la 160 de mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar. 

În Republica Moldova activează peste 1200 de școli, în care învață circa trei sute de mii de elevi.

Majoritatea instituțiilor sunt de treaptă gimnazială.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău