Sistemul de sănătate electronică din Estonia, inspirație pentru Republica Moldova

  • 02 Februarie 09:02
Sistemul de sănătate electronică din Estonia, inspirație pentru Republica Moldova

Republica Moldova are nevoie de o gamă extinsă de servicii electronice, inclusiv un sistem digital eficient pentru asistența medicală. Estonia a pus în aplicare un astfel de sistem începând cu anul 2008, care a adus rezultate remarcabile atât pentru stat, cât și pentru cetățeni.

Soluțiile de e-sănătate aduc numeroase beneficii, iar impactul digitalizării în sistemul de sănătate din Estonia este remarcabil. În prezent, lucrătorii din domeniul sănătății din Estonia nu mai gestionează arhive masive de dosare pe hârtie, deoarece toate informațiile au fost digitalizate, scrie Victor Guzun pentru Radio Moldova.

Estonia a dezvoltat o serie de servicii electronice, cum ar fi Fișa Electronică de Sănătate, Portalul Pacientului, prescripția digitală, e-consultația și e-ambulanța. Toți cetățenii au o fișă electronică de sănătate la nivel național începând cu anul 2008.

Prin lege, medicii sunt obligați să transmită datele către acest sistem online de sănătate. Toate informațiile relevante despre sănătatea unui pacient, cum ar fi consultațiile recente, analizele și diagnosticele, precum și informații critice cum ar fi alergiile și rețetele, sunt colectate electronic. Aceste date sunt accesibile tuturor medicilor autorizați din Estonia, facilitând schimbul de informații între cabinete medicale.

Imaginează-ți ca toți medicii stomatologi să aibă acces la aceleași date radiografice, cunoscând istoricul tratamentelor și medicamentelor administrate. Acest lucru este o realitate în Estonia și contribuie la eficiența și predictibilitatea procesului de tratament.

Pacienții nu mai sunt nevoiți să poarte cu ei dosarele de sănătate atunci când trec de la un medic la altul. Acest aspect nu doar asigură doar confortul pacienților, ci îmbunătățește și calitatea asistenței, evitând lacunele în date și reducând erorile de tratament.

Soluțiile electronice facilitează și tratamentul la distanță. Cu rețetele digitale, pacienții nu mai trebuie să consulte personal un medic pentru reînnoirea rețetelor, reducând timpul necesar medicului la doar 15 secunde pentru a face această operațiune.

E-consultațiile le permit medicilor de familie să consulte specialiști de oriunde din Estonia cu privire la cazurile lor complexe, oferind pacienților acces la îngrijire de specialitate chiar și în zonele îndepărtate.

Deoarece 99% dintre prescripții sunt digitale, un alt instrument esențial este software-ul de asistență pentru deciziile privind interacțiunile medicamentoase și contraindicații. Acesta este conectat la baza de date cu rețete electronice, oferind avertismente atunci când un medic încearcă să prescrie un medicament care ar putea interacționa negativ cu altele deja administrate. Aproximativ 15-17% dintre rețete sunt ajustate în urma acestor avertismente. Și asistența medicală de urgență beneficiază de sistemul de ambulanță electronică, furnizând echipei informații critice despre pacienți înainte de a ajunge la fața locului.

Pentru stat, e-sănătatea reprezintă o modalitate de a lua decizii mai informate, generând date utile pentru elaborarea politicilor. De exemplu, datele digitale despre achiziția de rețete pot contribui la estimarea impactului financiar asupra populației.

E-sănătatea nu este doar o investiție, ci și o strategie pentru a face mai mult cu resurse limitate, asigurând sustenabilitatea sistemului. Aceasta este o componentă esențială în tranziția de la o medicină predominant curativă la una preventivă, mai eficientă din punct de vedere financiar.

Transformarea digitală schimbă societatea și modul în care gestionăm riscurile sociale în asistența medicală. Prin adoptarea soluțiilor de sănătate digitală, Moldova urmărește să îmbunătățească accesul, eficiența și calitatea asistenței medicale pentru cetățenii săi. Experiența valoroasă a Estoniei în acest domeniu poate contribui semnificativ la dezvoltarea continuă a sistemului de sănătate al Republicii Moldova, pentru beneficiul direct al fiecărui cetățean.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău