Sistemul de management al evidenței energiei electrice din gestiunea Moldelectrica va fi modernizat

  • 08 Decembrie 2023 13:29
Sistemul de management al evidenței energiei electrice din gestiunea Moldelectrica va fi modernizat

Sistemul de evidență a energiei electrice (Meter Management System, MMS) al întreprinderii Moldelectrica va fi modernizat și automatizat, în conformitate cu necesitățile operatorului național al sistemului de transport al energiei electrice și în condițiile noului model de piață a energiei electrice, se arată într-un comunicat al Moldelectrica.

În acest scop, a fost lansată o licitație internațională privind contractarea serviciilor de consultanță pentru elaborarea caietului de sarcini pentru ÎS Moldelectrica. Invitația de exprimare a interesului, adresată firmelor de consultanță poate fi găsită aici:  https://mepiu.md/rom/request-for-expressions-of-interest-consulting-services-firms-selection-4

În conformitate cu cerințele tehnice, consultantul care urmează a fi contractat va avea sarcina de cercetare și propunere a soluțiilor de modernizare a MMS-ului existent, gestionat de ÎS Moldelectrica. Prin urmare, noul sistem de evidență a energiei electrică (MMS) va asigura îndeplinirea cerințelor noului model de piață cât și a cerințelor ENTSO-E, în condițiile sincronizării sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu sistemul european.

De menționat că sistemul actual de colectare a datelor de la contoarele de energie electrică este unul învechit, care necesită prelucrarea manuală a datelor, pe când noul sistem va include protocoale noi de automatizare și de colectare a datelor de la contoare, cu posibilitatea de schimb de date, procesare și analiză a datelor ce va permite întreprinderii de stat să monitorizeze și să gestioneze evidența energiei electrice pentru sporirea eficienței întregului proces de transport al energiei electrice și decontarea pe piața energiei electrice. 

Licitația internațională este parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, proiect care are ca obiective construcția liniei electrice aeriene de înaltă tensiune pe direcția Vulcănești-Chișinău, modernizarea/extinderea a două stații electrice, precum și fortificarea sistemului de dispecerat și contorizare a energiei electrice. Valoare totală a proiectului este de 61 milioane de euro și este finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare – IDA, Banca Mondială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:0,45 m/s
Sat
8
Sun
7
Mon
7
Tue
8
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău