Sistemul de încălzire a locuințelor trebuie modernizat pentru a nu plăti în van, experți

  • 09 Martie 2021 14:52
Sistemul de încălzire a locuințelor trebuie modernizat pentru a nu plăti în van, experți

Republica Moldova are o eficiență energetică scăzută comparativ cu alte state. Problema principală este că practic în toate subsolurile clădirilor din Chișinău, în special a celor vechi, țevile de termificare nu sunt izolate. Pentru a nu da bani în van, este necesară modernizarea sistemului existent de încălzire.

Într-o conferință de presă la IPN, Mihail Braguța, expert în energie și telemetrie, a spus că în majoritatea blocurilor sistemul de distribuție interior este de tip vertical, monotub. Agentul termic își schimbă temperatura circulând prin calorifer de la etaj la etaj. Astfel, unele încăperi sunt supraîncălzite, iar altele sunt încălzite insuficient, iar locatarii apartamentelor nu pot schimba acest lucru pentru că reglarea se face pentru întreg blocul, la punctul termic. Din cauza lipsei contorizării individuale, nici facturile pe care le primesc consumatorii nu sunt echitabile.

Mihail Braguța propune modernizarea sistemului existent, fără intervenții majore. Aplicarea metodei serie-paralel, spune el, ar oferi consumatorului posibilitatea să regleze individual temperatura agentului termic pentru locuința sa și, totodată, va cunoaște ce cantitate de căldură a fost consumată.

Modernizarea presupune conductă bypass, vană cu trei căi, care are și regulator, plus echipamentul de măsurare care se instalează la calorifer.

 Potrivit lui Sergiu Ungureanu, expert în energie și mediu, în municipiul Chișinău sectorul energetic este slab reprezentat. Nu există un departament care să se ocupe de acest lucru. Practic în toate subsolurile clădirilor din Chișinău, în special a celor vechi, țevile de termificare nu sunt izolate și că nimeni nu știe a cui este această responsabilitate.


Potrivit experților, se cere implicarea autorităților. Alocațiile pe care le oferă Primăria pentru diferite categorii defavorizate ar putea fi direcționate și spre îmbunătățirea eficienței energetice, a menționat Sergiu Ungureanu, spunând că cheltuielile pentru termificare pot fi reduse și cu 30%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău