Sistemul de finanțare a organizațiilor culturale trebuie reformat

  • 14 August 2019 18:05
Sistemul de finanțare a organizațiilor culturale trebuie reformat

Sistemul de finanțare a organizațiilor culturale necesită să fie reformat, deoarece acesta nu corespunde cerințelor economiei de piață și nu face față provocărilor interne și externe.

Propunerea a fost făcută miercuri, 14 august, în cadrul primei runde a discuțiilor publice cu genericul ”Miercurea politicilor culturale pentru Moldova”, organizată de către Centrul de Politici Culturale cu susținerea Visegrad Fund, informează MOLDPRES.

Prima discuție a avut drept subiect reformarea sistemului de finanțare a organizațiilor culturale. În cadrul ei, directorul Centrului de Politici Culturale, Veaceslav Reabcinschi, a menționat că instituția condusă de el implementează proiectul ”Politici culturale pentru Moldova”, care are drept scop elaborarea unui set de propuneri pentru eficientizarea politicilor culturale în țara noastră în contextul asocierii cu UE și adoptării strategiei de dezvoltare ”Moldova 2030”.

Potrivit lui Reabcinschi, în martie 2019, la Chișinău și-a desfășurat lucrările Conferința Internațională ”Rezultatele implementării Strategiei ”Cultura 2020” la care au participat peste cincizeci de persoane, experți din domeniul culturii din Moldova, precum și din Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria. În cadrul conferinței au fost desemnate un șir de probleme prioritare ce necesită a fi soluționate în R. Moldova pentru eficientizarea activităților strategice. Una dintre aceste probleme o constituie reformarea sistemului de finanțare a organizațiilor culturale, moștenit din trecut, care nu face față provocărilor contemporane. 

Situația actuală, a subliniat Veaceslav Reabcinschi, este reflectată în cercetările realizate, în 2018, de către Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice printre experții din domeniul culturii. Astfel, s-a constatat că 86,7% din respondenți consideră că sistemul de finanțare nu este ajustat cerințelor economiei de piață și necesită reformare. Finanțarea domeniului pe parcursul anilor 2011-2019 a înregistrat o creștere de la 568,9 mln de lei până la 922,9 mln de lei (estimativ). Cu toate acestea, cota parte a culturii în PIB s-a diminuat de la 0,9% în 2011 la 0,5% în 2019”.

”O tendință negativă, conform datelor statistice (până în 2017), au înregistrat indicele infrastructurii (5,2%), indicele consumului cultural (6,04%) și indicele producției culturale (23,8%). Toate acestea au determinat reducerea indicelui vieții culturale în perioada respectivă cu 11,68%. Luând în considerare cele spuse mai sus, noi am propus elaborarea unui nou sistem de finanțare, care să prevadă excluderea influenței politice asupra finanțării culturii, crearea unui parteneriat public-privat în acest domeniu, precum și modificarea Codului Fiscal în privința facilităților pentru investiții în cultură. De asemenea, considerăm că domeniul culturii trebuie să beneficieze de o finanțare în proporție de 1% din Produsul Intern Brut, așa cum e în țările europene, iar în R. Belarus acest indice este de 2%”, a specificat Veaceslav Reabcinschi.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a mulțumit organizatorilor pentru informația prezentată. ”Este o analiză care reflectă anumite tendințe și probleme. Sper să ne aprofundăm pe anumite sectoare vizavi de finanțarea în domeniul culturii și să vedem în ce măsură aceasta corespunde intereselor comunității. Totodată, urmează să analizăm managementul practicat de organizațiile culturale în contextul strategiei de dezvoltare. Aceste probleme le discutăm pe anumite platforme. Avem deja inițiată platforma cu societatea civilă în domeniul finanțării organizațiilor culturale. Avem platforma deschisă pe domeniul cinematografiei. Intenționăm să lansăm în curând și o altă platformă ce ține de partea organizațiilor teatrale. Sper ca aceste analize să genereze și anumite dezbateri la nivel de ministere, pentru că avem nevoie și de o sinergie între diferite programe ale unor ministere și cum am putea să îmbunătățim statistica în domeniul culturii, formarea în domeniul culturii și finanțarea în acest domeniu”, a accentuat Andrei Chistol.

Următoarele discuții publice vor avea loc pe 21 august, în sala de conferințe a AIS ”MOLDPRES” și se vor referi la posibilitățile de creștere a ponderii culturii în PIB-ul țării și dezvoltarea afacerilor în domeniul culturii.

Proiectul ”Politici culturale pentru Moldova” este implementat de către Centrul de Politici Culturale și Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice cu susținerea Visegrad Fund, în parteneriat cu Budapest Observatory (Ungaria), Adam Mickiewicz University (Polonia), Creative Industry Forum (Slovacia) și Institut umění – Divadelní ústav (Republica Cehă).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău