Sistemul de asistență socială – neuniform și inegal. Se anunță o reformă amplă

  • 27 Martie 2023 10:48
Sistemul de asistență socială – neuniform și inegal. Se anunță o reformă amplă

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat reforma sistemului de asistență socială „RESTART”. Aceasta prevede o finanțare mai bună a serviciilor sociale, extinderea pachetului minim de servicii sociale, crearea a nouă Agenții Teritoriale de Asistență Socială, a unui sistem informațional dedicat serviciilor sociale, majorarea salariilor pentru asistenții sociali, transmite Radio Chișinău.

Sistemul de asistență socială a trecut prin trei crize semnificative: pandemia COVID-19, criza refugiaților și criza din domeniul energetic. În acest context, s-a mărit numărul persoanelor care au avut și au nevoie de asistență, iar sistemul a ajuns la limită, a declarat ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu.  

În cel puțin 15 raioane, peste 40% din persoanele cu dizabilități nu au acces la servicii de asistență personală. Există raioane în care ponderea beneficiarilor de ajutor social sau ajutor pentru perioada rece a anului variază între 20% și 3 la sută. Statul își propune să reformeze întregul sistem de asistență socială, a declarat ministrul Alexei Buzu:

„Acest guvern și eu personal ne-am asumat un angajament ferm pentru o Moldovă inclusivă, solidară și echitabilă. Reforma pe care o lansăm astăzi reprezintă un pas decisiv în implementarea acestui angajament. Ultimele date oferite de Biroul Național de Statistică arată că fiecare al patrulea copil din Rep. Moldova este în sărăcie, iar fiecare al treilea copil din zonele rurale se află într-o familie săracă. Intervențiile sistemului reduc sărăcia copilului cu doar 5% și asta înseamnă că eficiența intervențiilor noastre nu este la fel de bună și cu siguranță trebuie să mărim impactul măsurilor de asistență socială. Trebuie să pregătim sistemul și pentru procesul de integrare europeană. Când Rep. Moldova va avea un statut oficial de candidat, va fi beneficiară de fonduri preaderare”, a declarat Alexei Buzu.

Dacă ne dorim o societate inclusivă cu adevărat, trebuie să investim mai mult în serviciile sociale și pentru aceasta este necesară reformarea sistemului, a spus în cadrul conferinței de presă președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun:

„Din păcate, în ultima perioadă se atestă un număr mic de servicii noi, dezvoltate. Prin această reformă vrem să facem câteva intervenții cheie. Urmează să asigurăm o mai bună finanțare a serviciilor sociale inclusă în pachetul minim, să includem mai multe servicii acolo, în special o atenție sporită va fi acordată persoanelor în etate și copiilor și să creștem numărul de beneficiari. Totodată, vom crea nouă agenții teritoriale de asistență socială”, a afirmat Dan Perciun.    

Numărul celor care au nevoie de sprijinul statului este mare și în creștere, a atras atenția șefa Direcției de Asistență Socială la Fălești, Emilia Cebanu. Ea a vorbit și despre problema lipsei de specialiști în domeniul asistenței sociale:

În rezultatul a mai multor studii, vedem că sistemul actual are nevoie de a fi îmbunătățit. Sunt foarte multe lacune și avem mare speranță că această reformă va veni cu noi strategii de îmbunătățire a sistemului. Noi suntem obligați să ne gândim, să identificăm posibilități de dezvoltare. O altă problemă cu care se confruntă sistemul este fluctuația de cadre. Trebuie să privim mai atent la problemele abordate în teren, să vedem cei fac pe acești oameni să plece din sistem”, a spus Emilia Ciobanu.

Reforma sistemului social urmează să fie implementată în decurs de trei ani, dar principalele măsuri - în decurs de jumătate de an.



Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău