Sistemul bancar american este „solid'', asigură Joe Biden după falimentul SVB

  • 13 Martie 2023 16:37
Sistemul bancar american este „solid'', asigură Joe Biden după falimentul SVB

Președintele american Joe Biden a asigurat luni dimineață că "americanii pot avea încredere în faptul că sistemul bancar este solid", într-un discurs susținut la Casa Albă după ce prăbușirea băncii californiene Silicon Valley Bank (SVB) a provocat turbulențe pe piețele financiare, relatează Agerpres.

„Depozitele voastre vor fi disponibile când veți avea nevoie de ele", a mai asigurat președintele american, promițându-le de asemenea contribuabililor americani că nu vor plăti pierderile acestui faliment bancar, declanșat săptămâna trecută de un val de retrageri ale depozitelor.

El a cerut Congresului să consolideze reglementarea acestui sector, înăsprită după falimentul Lehman Brothers din 2008, dar relaxată ulterior de președintele Donald Trump.

Biden promisese deja duminică, într-o postare pe Twitter, că vinovații pentru falimentul SVB vor fi trași la răspundere. "Nu ne vom opri aici" și "vom face tot ce este necesar", a mai spus liderul de la Casa Albă în scurta sa alocuțiune de luni.

Depozitele bancare sunt garantate, dar investitorii și acționarii băncii SVB nu vor fi "protejați", a precizat președintele SUA.

Prin intervenția sa matinală de luni, liderul de la Casa Albă încearcă să evite ca panica să pună stăpânire pe întregul sistem financiar mondial. El caută să alimenteze resursa cea mai prețioasă a piețelor, și anume încrederea, singura care poate preveni un efect de contagiune pe piețe.

Autoritățile încearcă la rândul lor să evite cu orice preț o stare de panică ce ar împinge deponenții la retrageri masive din bănci, un "bank run" cu efecte potențial devastatoare, și au luat atât în SUA cât și în Europa măsuri pentru protejarea depozitelor la SVB, o bancă preferată de companiile din sectorul IT.

Astfel, autoritățile americane au anunțat duminică garantarea retragerii tuturor depozitelor de la banca SVB și de la Signature Bank, o altă bancă închisă de organismul de reglementare al SUA. De asemenea, Rezerva Federală (FED) s-a angajat să împrumute fondurile necesare altor bănci care ar avea nevoie de lichidități pentru a putea onora cererile de retragere a depozitelor.

În paralel, autoritățile americane au scos la licitație SVB, cu obiectivul de a găsi cât mai repede un cumpărător. Această cursă contra-cronometru amintește de 13-14 septembrie 2008, când un demers similar a fost încercat pentru Lehman Brothers, dar în final a eșuat cu consecințe dramatice pentru tot sectorul financiar și economia mondială.

În acest timp, Trezoreria de la Londra a anunțat că filiala britanică a SVB a fost vândută către HSBC pentru suma simbolică de o liră sterlină, iar "începând de astăzi, clienții SVB UK vor avea acces normal la depozitele lor și la serviciile bancare".

Principalii indici ai burselor majore europene au scăzut luni cu 2-3% către ora 12:15 GMT, valorile instituțiilor bancare înregistrând cele mai mari scăderi, în special Credit Suisse (-12%).

În Germania, organismul de supraveghere bancară Bafin a asigurat că falimentul SVB "nu constituie o amenințare pentru stabilitatea financiară" a țării, în timp ce în Franța ministrul de finanțe Bruno le Maire a declarat de asemenea că nu observă "riscuri de contagiune" pentru instituțiile bancare din Franța.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău