Sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei funcționează, în continuare, în regim izolat, anunță Spânu

  • 27 Februarie 2022 11:35
Sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei funcționează, în continuare, în regim izolat, anunță Spânu

Sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei funcționează, în continuare, în regim izolat. Testele privind izolarea sistemelor din 24-26 februarie 2022 au decurs fără incidente, anunță Andrei Spânu.

În acest sens, susținem poziția Ucrainei de a rămâne în regim de funcționare izolat și grăbirea procesului de interconectare sincronă completă a sistemului energetic național la rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E.

Pentru cetățeni, comunicăm că sistemul electroenergetic al Republicii Moldova funcționează în regim normal, fără incidente, a menționat Spânu.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina și-au declarat obiectivul pe termen lung de aderare la piața energetică europeană. Unul din pașii majori este sincronizarea acestor două sisteme cu cel european. Republica Moldova, care nu are capacități de interconectate suficiente, depinde de acțiunile Ucrainei în această direcție. Dacă testările de săptămâna trecută demonstrează că sistemul funcționează bine, urmează etapa de sincronizare cu ENTSO-E.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău