Sisteme de rachete Patriot în Ucraina? SUA ar putea lua în considerare o cerere venită din partea Kievului

  • 07 Mai 18:15
Sisteme de rachete Patriot în Ucraina? SUA ar putea lua în considerare o cerere venită din partea Kievului

Statele Unite sunt dispuse să ia în considerare o cererea pentru armament din partea Ucrainei, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken într-un interviu exclusiv pentru Radio Europa Liberă Ucraina. În același timp, el a subliniat că este important pentru Washington, precum și pentru alți parteneri ai SUA, să prevină orice noi acțiuni agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei. Blinken a adăugat că Statele Unite ar prefera să aibă o relație stabilă cu Rusia, transmite defenseromania.ro.

Ținând cont de noile desfășurări de trupe ruse la granița ucraineană, secretarul de stat american Anthony Blinken a fost întrebat ce ar fi gata să facă Statele Unite în cazul unei noi invazii rusești în Ucraina.

Potrivit sursei citate, Blinken a ținut să precizeze că cel mai important lucru pe care Statele Unite deja în fac este să se asigure că un astfel de scenariu nu se întâmplă și că Rusia nu ia o astfel de decizie - să comită un nou act de agresiune sau alte acțiuni neprevăzute împotriva Ucraina. 

,,Am precizat Moscovei că monitorizăm situația foarte atent și că, dacă Rusia ia măsuri, nu vor trece neobservate. În același timp, lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri din Ucraina pentru a ne asigura că aceștia au tot ce au nevoie pentru a proteja Ucraina, teritoriul și pe cetățenii sai’’, a spus Blinken.

Radio Europa Liberă Ucraina i-a aminti oficialului american două declarații recente ale oficialilor ucraineni: „Partea ucraineană va cere Statelor Unite sisteme de apărare aeriană și tehnologie anti-lunetist” și „Statele Unite ar trebui să desfășoare sisteme antirachete Patriot în Ucraina”.

Pe baza acestor două declarații, secretarul de stat american Anthony Blinken a fost întrebat dacă Statele Unite iau în considerare furnizarea către Ucraina a oricăreia din armele menționate mai sus.

,,Ne gândim la ce ajutor suplimentar ar fi util Ucrainei chiar acum. Desigur, vom lua în considerare orice solicitare. Partenerul cheie al Ucrainei este Pentagonul. Ne gândim acum la ce asistență suplimentară - în afară de asistența foarte importantă pe care am oferit-o deja, inclusiv echipamente - ar fi utilă Ucrainei în acest moment. Această problemă este în curs de examinare’’, a precizat Anthony Blinken.

Pentru a înlătura orice speculație trebuie precizat că atât partea Ucrainean, cât și Statele Unite vorbesc în termenii unei desfășurări de sisteme Patriot – în scopul descurajării Rusiei de a nu recurge la o agresiune militară – și nu a unei vânzări propriu-zise.

La începutul lunii aprilie, Andrii Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, a susținut într-un interviul acordat revistei Time că Statele Unite ar trebui să desfășoare sisteme Patriot pe teritoriul Ucrainei.

„Și unde își desfășoară SUA rachetele Patriot? Cele mai apropiate sunt în Polonia. Ar trebui să fie aici”, a precizat Andrii Iermak pentru Time, la momentul respectiv, în contextul desfășurării masive de noi trupe ruse de la granița cu Ucraina.

La scurt timp după declarațiile oficialului ucrainean, Comitetul pentru Relații Externe din cadrul Senatului american a aprobat, la 21 aprilie, un ajutor pentru refacerea capacității de luptă a armatei ucrainene inclusiv pentru instruirea militarilor. 

Totodată, la momentul respectiv, Casa Albă a început să analize posibilitatea trimiterii de sisteme de rachete Patriot în Ucraina pentru descurajarea acțiunilor ostile de la granița cu Rusia.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reafirmat joi, la Kiev, sprijinul Washingtonului față de Ucraina, aflată de șapte ani într-un război cu separatiștii pro-ruși și într-un context de nouă intensificare a tensiunilor cu Rusia, transmite AFP.

”Mă aflu aici dintr-un motiv foarte simplu, acela de a reafirma cu putere, în numele președintelui (Joe) Biden (...) angajamentul nostru în favoarea suveranității Ucrainei, a integrității teritoriale și independenței sale”, a declarat Blinken, transmite Agerpres.

Adresându-se omologului său ucrainean Dmitro Kuleba, Antony Blinken a insistat pe voința Statelor Unite de a ajuta ”să vă consolidați democrația, să construiți instituții și să faceți să avanseze reformele împotriva corupției”, dosar în care americanii și europeni așteaptă de mai mulți ani progrese tangibile.

La rândul său, ministrul ucrainean a subliniat că ”apreciază cu adevărat” ajutorul primit începând din 2014, de la revoluția care l-a alungat de la putere pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici. Aceasta a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și de declanșarea războiului din estul Ucrainei cu separatiștii pro-ruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
7,58
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,24 m/s
Mon
6
Tue
8
Wed
9
Thu
10
Fri
11

Curs oficial BNM 24 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3153 -0.0000
USD 17.4523 -0.0000
RON 4.1064 -0.0000
UAH 0.6640 -0.0000
RUB 0.2454 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău