Sistem electronic de monitorizare a persoanelor în privința cărora sunt impuse restricții 

  • 26 Octombrie 2017 11:57
Sistem electronic de monitorizare a persoanelor în privința cărora sunt impuse restricții 

Monitorizarea persoanelor eliberate de pedeapsă penală, dar în privința cărora sunt impuse unele obligațiuni sau restricții, va avea loc prin intermediul unui sistem electronic, cu GPS. Persoana supusă supravegherii, în baza hotărârilor judecătorești sau a deciziilor șefilor de penitenciare,  va purta o brățară specială, care va transmite electronic date despre locul aflării. Ministerul Justiției a prezentat concepția în cadrul unei mese rotunde, transmite IPN.

Monitorizarea electronică se propune a fi o alternativă la detenție. Ministrul justiției, Vladimir Cebotari, a spus că sistemul electronic necesită a fi aplicat și în privința persoanelor aflate în arest preventiv.

Ministrul justifică implementarea sistemului din cauza condițiilor rele de detenție. Totodată, aflarea în detenție a unei persoane implică costuri mari pentru stat. O altă problemă ține de sistemul de educare al sistemul de detenție, care nu își demonstrează eficiența. „Parțial aceste probleme ar putea fi rezolvate prin introducerea la o scară mai largă și popularizarea sistemului de monitorizare electronică”, a spus Vladimir Cebotari.

Ghenadie Ceban, șeful Direcției activitate analitică și relații externe din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune, și-a exprimat speranța că, până la sfârșitul anului, va fi aprobată concepția și regulamentele necesare implementării. Sistemul de monitorizare electronică și-a demonstrat eficiența în statele europene. „S-a demonstrat că sunt de până la zece ori mai mici costurile de implementare a sistemului de monitorizare electronic, decât ținerea în detenție a persoanelor aflate în conflict cu legea”, a spus Ghenadie Ceban.

Legea privind implementarea sistemului de monitorizare electronică a fost votată la sfârșitul anului 2015. În prezent, în probațiune se află aproape 2400 de persoane care execută sentințe de condamnare cu anumite obligațiuni în privința cărora ar putea fi aplicată monitorizarea electronică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău