Sistem digitalizat de procesare a datelor pentru bibliotecile publice

  • 06 Octombrie 2015 15:30
Sistem digitalizat de procesare a datelor pentru bibliotecile publice

Un sistem digitalizat de colectare, procesare și raportare a datelor statistice urmează a fi implementat în toate bibliotecile publice din Republica Moldova până la finele anului 2016.

Proiectul, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Bibliotecii Naționale și susținut financiar de IREX Moldova, a fost lansat marți, 6 octombrie, după ce a fost testat în cadrul mai multor biblioteci raionale.

Potrivit vicedirectorului Bibliotecii Naționale, Vera Osoianu, Centrul de Statistică, Cercetare și Dezvoltare, inaugurat în incinta Bibliotecii Naționale din Chișinău, este prima etapă a unui proiect de durată care are drept scop modernizarea și transferul în format on-line a procesului tehnologic de colectare și raportare a datelor statistice privind activitatea bibliotecilor publice. De asemenea, implementarea sistemului on-line va permite utilizarea datelor statistice colectate la evaluarea activității bibliotecilor publice, dar și la dezvoltarea și promovarea activității acestora.

În opinia ministrului Culturii, Monica Babuc, odată cu progresul tehnologic, și bibliotecile publice urmează să treacă la o nouă etapă de dezvoltare, dar și de interacțiune cu publicul, digitalizarea fondului de carte fiind următorul pas spre popularizarea lecturii în rândul populației.

Obligativitatea trecerii de la formatul tradițional la formatul digital de activitate a bibliotecilor publice din Republica Moldova se conține în Memorandumul de înțelegere în domeniul monitorizării impactului și gestiunii datelor statistice în bibliotecile publice, semnat la 15 mai 2015 între Ministerul Culturii al Republicii Moldova și organizația internațională IREX.

După testare, sistemul on-line va putea fi utilizat de celelalte biblioteci din cadrul Sistemului Național de Biblioteci, precum și de alte instituții din domeniul culturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău