Sistem de supraveghere automatizat a persoanelor fizice și juridice care dețin arme

  • 16 Mai 2018 15:59
Sistem de supraveghere automatizat a persoanelor fizice și juridice care dețin arme

Sistemul de supraveghere a armelor va fi automatizat. Măsura este prevăzută în Concepția Sistemului informațional automatizat „Registrul de stat al armelor”, care a fost aprobată astăzi, 16 mai, de către Guvern.

Potrivit documentului, acesta va contribui la îmbunătățirea și raționalizarea schimbului de informații între organele de drept în domeniul de referință, precum și la prevenirea și contracararea traficului ilicit cu arme de foc și muniții aferente.

Proiectul prevede crearea evidenței centralizate unice a armelor cu destinație civilă care circulă legal pe teritoriul Republicii Moldova, a persoanelor fizice și juridice care le dețin în posesie, a operațiunilor cu arme și muniții, a armelor casate și distruse, celor sustrase sau pierdute.

La fel, concepția reglementează modalitatea de colectare, prelucrare, introducere, evidență și gestionare a datelor din Sistemul informațional automatizat „Registrul de stat al armelor”.

Elementele noi prezente în proiect sunt automatizarea procesului de import a datelor din „Registrul de stat al armelor” în aplicația de imprimare a permiselor și certificatelor de armă. Totodată, va fi optimizat și facilitat accesul registratorilor la dosarele de supraveghere a posesorilor de arme prin crearea aplicației pentru stocarea, structurarea și păstrarea informației din documentele scanate.

Potrivit autorilor proiectului, acesta va eficientiza radical controlul asupra armelor mici și armamentului ușor. La fel, documentul reprezintă o pregătire pentru asocierea Republicii Moldova la Codul de Conduită al UE pentru exportul de arme.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău