Sistem de colectare a deșeurilor spațiale

  • 30 Martie 2015 22:04
Sistem de colectare a deșeurilor spațiale

O companie japoneză a elaborat un sistem experimental pentru reducerea volumului de deșeuri din atmosfera terestră și duce deja tratative pentru vânzarea acestuia unor agenții spațiale naționale și unor operatori privați de sateliți.

Într-un interviu apărut în ziarul economic „Nikkei”, omul de afaceri Nobu Okada a afirmat că negocierile au loc „cu ușile închise” și că firma sa, „Astroscale”, va inaugura în luna aprilie un centru de cercetare și producție în Tokyo pentru a fabrica primele prototipuri ale satelitului colector de deșeuri spațiale, care ar urma să fie lansate la sfârșitul anului 2017.

Sistemul dezvoltat de Okada constă într-un satelit „mamă” care conține șase dispozitive numite „copii”. Lansate în spațiu, acestea colectează obiecte datorită unui adeziv special, care este „cheia proiectului”, potrivit specialistului nipon. După ce strâng o cantitate determinată de deșeuri, „copiii” reintră în atmosfera terestră și se dezintegrează.

În prezent, se apreciază că numărul deșeurilor spațiale ar fi de aproximativ 150 de milioane - pornind de la sateliți întregi până la mici fragmente metalice sau de vopsea cu un diametru mai mare de 1 milimetru. Acestea se rotesc în jurul Terrei cu o viteză foarte mare, în special pe orbita terestră de mică altitudine, cuprinsă între 700 și 1.000 de kilometri de la suprafața Pământului. Chiar și obiectele sau fragmentele de mici dimensiuni pot reprezenta un considerabil pericol pentru sateliții operaționali și pot genera coliziuni în lanț care să ducă la întreruperea funcționării unor întregi rețele de telefonie mobilă, de televiziune sau de prognoze meteorologice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău