Sistem de canalizare construit pe strada Vasile Costin din Ghidighici, cu suportul Japoniei

  • 20 Octombrie 2020 17:32
Sistem de canalizare construit pe strada Vasile Costin din Ghidighici, cu suportul Japoniei

Locatarii de pe strada Costin, dar și de pe strada Alba Iulia din satul Ghidighici au fost conectați la sistemul centralizat de canalizare, în urma implementării unui proiect în acest sens în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”. Proiectul a fost lansat în 2017, iar valoarea grantului oferit de către Guvernul Japoniei Primăriei satului Ghidighici a constituit 42 857 de dolari, transmite IPN.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihiro, s-a arătat convins că ajutorul acordat de Japonia a contribuit la bunăstarea vieții locuitorilor din Ghidighici. El spune că a rămas impresionat de munca colectivă care a avut loc. Diplomatul a precizat că grantul oferit pentru realizarea proiectului provine din impozitul de la poporul japonez, de aceea a rugat să se considere că acest ajutor este un semn de prietenie din partea poporului japonez.

Victor Durbală, primarul satului Ghidighici, a menționat că este un proiect de succes. Iar ex-primarul, Serafim Isac, a remarcat că un astfel de proiect este primul pentru sat și implementarea lui a fost ca un examen. Toată activitatea de construcție a sistemului de canalizare s-a făcut  transparent, cu raportări în mediul online. Strada a fost acoperită cu pietriș din banii care au rămas de la sistemul de canalizare.

Larisa Noroc, consilier local și locuitoare a străzii Vasile Costin, a spus că, după realizarea proiectului, apa menajeră nu mai ajunge în apele freatice și în fântâni. Este evacuată centralizat și epurată la Stația de Epurare a societății Apă-Canal Chișinău. Localnicii plătesc doar doi lei pentru un metru cub de apă. Înainte cheltuielile pentru curățirea fântânilor era mult mai mare. Au fost conectate la sistemul de canalizare mai multe familii de pe strada Vasile Costin, Alba Iulia și alte străzi.

Republica Moldova este beneficiară a programului „Kusanone” din 2008.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:7,16 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
23
Mon
22
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău