SIS vrea pârghii suplimentare de investigații și solicită aprobarea „mandatului de securitate”

  • 08 Septembrie 2020 15:09
SIS vrea pârghii suplimentare de investigații și solicită aprobarea „mandatului de securitate”

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) cere pârghii suplimentare de investigații și solicită aprobarea „mandatului de securitate”, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în cadrul unei dezbateri publice organizate astăzi de Institutul Național de Informații și Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei”, experții au concluzionat că, pentru anticiparea și prevenirea riscurilor de securitate la adresa statului, Serviciul de Informații și Securitate are nevoie de posibilități suplimentare de investigații, care pot fi oferite de un „mandat de securitate”.

Directorul SIS, Alexandr Esaulenco, a declarat în cadrul dezbaterilor că „mandatul de securitate este un instrument care ar asigura posibilitatea de a acționa în situații extreme”. “Oferirea de către legislatori a unui mandate de securitate pentru SIS ar reduce din impedimentele în activitatea operativă care apar în situații extreme, generate de terorism, spionaj, crimă transfrontalieră, unde tergiversarea poate avea consecințe fatale pentru societate și stat”, a specificat Esaulenco.

Potrivit lui Maxim Gropa, procuror la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, mandatul de securitate va fi emis pentru a permite SIS să desfășoare măsuri de investigație speciale. „Mandatul de securitate îi va permite Serviciului să colecteze informații cu privire la posibile evenimente și/sau acțiuni care pot pune în pericol securitatea statului”, a specificat Gropa.

În iulie 2014, Parlamentul Republicii Moldova a discutat în primă lectură Proiectul de lege privind atribuirea mandatului de securitate pentru SIS, care ar fi urmat să stabilească proceduri speciale de investigații pentru această instituție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău