SIS ar putea fi implicat în monitorizarea traficului rutier. MAI pregătește modificări legislative

  • 15 Februarie 2022 11:15
SIS ar putea fi implicat în monitorizarea traficului rutier. MAI pregătește modificări legislative

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat inițierea procesului de modificare a Regulamentului privind organizarea și funcționarea Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere ”Controlul traficului”, dar și a Concepției Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere ”Controlul traficului”,transmite Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, regulamentul care urmează să fie modificat stabilește, în prezent, procedurile și mecanismul de înregistrare și evidență a informației sistematizate, acumulate în cadrul supravegherii în regim automatizat a circulației rutiere pe drumurile publice utilizând mijloacele tehnice speciale software și hardware. Totodată, reglementează cerințele față de protecția datelor în procesul de colectare, acumulare, actualizare, păstrare, prelucrare și schimbului autorizat de date cu alte sisteme informaționale.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, modificările care vor fi propuse au drept scop sporirea capacităților Serviciului Informații și Securitate al Republicii Moldova în prevenirea și combaterea acțiunilor care afectează securitatea statului și ajustarea cadrului normativ.

În prezent, Regulamentul privind organizarea și funcționarea Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere ”Controlul traficului” și Concepția Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere ”Controlul traficului” nu conțin nicio mențiune despre Serviciul Informații și Securitate. Totuși, în Legea care reglementează activitatea SIS este stipulat că instituția este obligată să asigure, în limita competenței sale, siguranța sistemului de transport. Totodată, SIS are atribuția de a elaborarea și realizarea, în limita competenței sale, a unui sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunile care favorizează apariția de situații excepționale în transport.

Ministerul Afacerilor Interne așteaptă, în decurs de 15 zile lucrătoare, propuneri de elaborare a modificărilor legislative anunțate. Mai multe detalii pot fi accesate aici.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:0 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău