SIS a transmis Agenției Naționale a Arhivelor peste 2.500 de dosare desecretizate

  • 29 Februarie 12:02
SIS a transmis Agenției Naționale a Arhivelor peste 2.500 de dosare desecretizate

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a desecretizat 2.534 de dosare din perioada regimului sovietic. Documentele au fost transmise astăzi, 29 februarie, Agenției Naționale a Arhivelor.

Potrivit SIS, din numărul total, 2.304 sunt dosare judiciare inițiate în privința persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar, care au trecut procedura de reabilitare la Procuratura Generală, ulterior fiind desecretizate de către Comisia departamentală a Serviciului.

Celelalte 230 sunt dosare administrative privind activitatea NKVD/KGB/MGB, precum și ordine și dispoziții interne cu date despre efectiv (ex. Приказы по личному составу КГБ при СМ МССР за 1960 г., Совершенно секретные приказы КГБ при СМ Молдавской ССР за 1961 г., Секретные приказы КГБ при СМ Молдавской ССР за 1978 г.).

Procesul de predare-primire a avut loc în baza Acordului interinstituțional de colaborare, semnat la 05 mai 2023.

Acesta prevede transmiterea etapizată a documentelor de arhivă care fac parte din Fondurile Serviciului, în special, cele cu referire la represiunile politice din perioada sovietică, precum și a dosarelor privind activitatea administrativă a instituției coercitive sovietice din cadrul RSS Moldovenești.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
7
Fri
9
Sat
9
Sun
8
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău