SIS a publicat o înregistrarea audio în care fugarul Ilan Șor discută cu un oarecare Adrian, despre mai multe scenarii privind finanțarea ilegală a partidelor politice. În discuție este pomenită o femeie pe nume Arina

  • 22 Septembrie 2023 14:37
SIS a publicat o înregistrarea audio în care fugarul Ilan Șor discută cu un oarecare Adrian, despre mai multe scenarii privind finanțarea ilegală a partidelor politice. În discuție este pomenită o femeie pe nume Arina

Serviciul de Informații și Securitate a publicat pe pagina sa de Facebook, o secvență audio, înregistrată în cadrul investigațiilor privind finanțarea ilegală a partidelor politice, care conține o parte din discuția purtată la 6 august 2023, de Ilan Șor și o altă persoană, pe nume Adrian, prin aplicația de comunicare BRIA. Cei doi discută despre mai multe scenarii privind finanțarea partidelor politice. În unul dintre aceste scenarii este pomenită și o femeie pe nume Arina, transmite Radio Chișinău.

Pe 21 septembrie, procurorii a efectuat 20 de percheziții la președintele partidului "Renaștere", Natalia Paraska și la alți membri ai formațiunii în dosarul privind finanțarea ilegală a acestui partid. Într-un briefing, Veronica Drăgălin, Procuratura Anticorupție investighează de mai multe luni astfel de infracțiuni și a pornit mai multe dosare penale pe baza denunțurilor unor cetățeni, parte din ei fiind de acord să-și asume și rolul de agenți sub acoperire.

Din investigațiile Procuraturii Anticorupție s-a constatat că oligarhul fugar Ilan Șor, președintele fostului partid Șor declarat neconstituțional, condamnat la 15 ani de închisoare, are în continuare ambiții politice și are și o influență puternică în R.Moldova. Șefa Procuraturii Anticorupție a precizat că Ilan Șor introduce sume importante de bani în țară pentru a influența procesele politice în eventualitatea obținerii unei majorități în Parlament ca să poată controla deciziile statului în favoarea grupării criminale pe care o conduce.

Joi seara, 21 septembrie, Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, a dezvăluit cum a reușit să se infiltreze în cercul intim al lui Ilan Șor. Împreună cu secretarul general al ALDE, Adrian Culai, au acționat sub acoperire mai bine de cinci luni. În urma acestei operațiunii secrete, susține Spătaru, au fost arestați deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, dar și candidatul la funcția de primar general, Mihail Bagas.

Amintim că joi, 21 septembrie, deputații formațiunii „Renaștere”, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au fost reținuți pentru 72 de ore, după ce legislativul a votat pentru ridicarea imunității a acestora. Cei doi foști socialiști sunt acuzați de finanțare partidului politic din partea unui grup criminal organizat, luare de mită, precum și de spălarea banilor, săvârșită de un grup criminal organizat, în proporții deosebit de mari.

Tot, joi, activistul Mihail Bagas, pretendent la funcția de primar al capitalei, a fost reținut. Potrivit PA, Mihail Bagas este suspectat de pregătirea și complicitate la finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali, în proporții mari, și complicitate și instigare la spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău