SIS a confiscat uraniu în valoare de 210.000 de dolari

  • 24 Iunie 2016 09:15
SIS a confiscat uraniu în valoare de 210.000 de dolari

Ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova au depistat și au confiscat o ”cantitate impunătoare de uraniu” în Chișinău, anunță un comunicat de presă al SIS, fără a preciza despre ce cantitate de uraniu este vorba.

SIS menționează doar că uraniul urma să fie vândut cu 210.000 USD.

Potrivit comunicatului, ”a fost deconspirată o grupare criminală, specializată în contrabandă cu substanțe radioactive”. Mai multe persoane au fost reținute, mai anunță SIS, fără a da un număr concret sau a oferi alte detalii despre persoanele reținute.

”Actualmente, ofițerii de informații și securitate împreună cu procurorii întreprind măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală în vederea stabilirii provenienței materialelor radioactive,  implicarea altor persoane în schema infracțională, precum și alte circumstanțe relevante urmării penale”, se mai spune în comunicat.

În decembrie 2014, șapte persoane, cu vârste cuprinse între 32 și 75 de ani, au fost reținute de politia din Republica Moldova, fiind suspectate de contrabandă cu  uraniu. Potrivit datelor de atunci ale Inspectoratului General de Poliție, uraniul, în valoare de 1 milion 600 de mii de euro a fost adus în Republica Moldova din Federația Rusă, prin contrabandă, cu trenul. Investigațiile asupra acestui caz au început încă în luna ianuarie 2014. În grupul format din 11 persoane fusese infiltrat un polițist sub acoperire, pentru a acumula probele necesare. Cu suportul Biroului Federal de Investigații din Statele Unite, a fost cumpărată o mostră de material de 5 grame, cu 15 000 de dolari, inițial fiind solicitată de către suspecți suma de 30 000 de euro. În urma analizelor, substanța s-a dovedit a fi uraniu 238 cu amestec de uraniu 235.

Astfel în urma perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților, locuitori ai municipiului Chișinău, orașelor  Orhei și Edineț, polițiștii au confiscat 200 de grame de uraniu și un kilogram de mercur, estimate la 1 milion 600 de mii de euro, dar și un kilogram de material solid neidentificat, care emană emisii radioactive.

În iunie 2011, sase persoane fusesera retinute la Chisinau, pentru contrabanda cu uraniu 235 Seful Direcției investigare a fraudelor din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, Vitalie Briceag, declarase atunci ca uraniul a fost adus din Federatia Rusă si urma să fie comercializat în tările islamice, iar Republica Moldova era doar tara de tranzit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău