Siria: Washingtonul amenință cu o acțiune unilaterală în cazul unui eșec la ONU

  • 06 Aprilie 2017 08:25
Siria: Washingtonul amenință cu o acțiune unilaterală în cazul unui eșec la ONU

Statele Unite vor lua măsuri unilaterale în Siria, în cazul în care ONU nu va reuși să răspundă la presupusul atac chimic, soldat cu cel puțin 72 de morți, între care 20 de copii, a avertizat miercuri ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, scrie Agerpres.

"Când Națiunile Unite eșuează în mod constant în misiunea lor de acțiune colectivă, există momente în viața statelor când suntem obligați să acționăm noi înșine", a insistat Haley, în timpul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate asupra atacului de la Khan Cheikhoun, un mic oraș din provincia rebelă Idlib, în nord vestul Siriei.

Haley a ținut totuși să explice ceea ce înțelege ea prin acțiune unilaterală, fiind vorba de una dintre cele mai puternice declarații ale SUA de o lungă perioadă de timp cu privire la conflictul sirian.

Administrația Barack Obama a refuzat întotdeauna o acțiune militară într-o manieră unilaterală, privilegiind calea rezoluțiilor ONU împotriva regimului sirian și o coaliție internațională împotriva jihadiștilor. Ea a încurajat întotdeauna căutarea unei soluții politice și nu militare la conflictul din Siria.

Administrația Donald Trump nu a formulat încă o strategie clară privind cel mai bun mod de a pune capăt conflictului sirian.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit miercuri de urgență pentru a dezbate presupusul atac chimic, care a făcut cel puțin 72 de morți în ajun în Siria.

La începutul reuniunii, Haley a criticat Rusia pentru faptul că nu a putut să tempereze aliatul său de la Damasc.

"Câți copii mai trebuie să moara înainte ca Rusiei să-i pese?", a lansat ambasadoarea americană, care s-a remarcat în ultimele zile prin luarea de poziții tranșante cu privire la politica americană în raport cu foarte discretul secretar de stat Rex Tillerson.

"În cazul în care Rusia are influența pe care o pretinde a o avea în Siria, ea trebuie să se servească de ea", a afirmat reprezentanta SUA, prezentând în fața Consiliului de Securitate două fotografii cu victimele pretinsului atac chimic de marți.

Rusia însă a calificat "inacceptabil" proiectul de rezoluție prezentat de Statele Unite, Franța și Marea Britanie, ce condamnă acest atac, într-o nouă ilustrare a diviziunilor între Occident și Moscova în dosarul sirian.

Ambasadorul adjunct al Rusiei, Vladimir Safronkov, a catalogat rezoluția ca fiind pregătită în graba și nefiind de ajutor, dar a acceptat orice "anchetă obiectivă".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău